Ενέργεια: Ποιες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Η ανάγκη για μείωση των εκπομπών CO2 και η επιθυμία για ενεργειακή αυτονομία έχουν οδηγήσει πολλές χώρες της ΕΕ να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η υδροηλεκτρική και η βιομάζα.
Σκανδιναβικές Χώρες: Πρωτοπόροι στην Ανανεώσιμη Ενέργεια
Οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σουηδία, για παράδειγμα, έχει επενδύσει σημαντικά σε υδροηλεκτρικά έργα και βιομάζα, με αποτέλεσμα να προέρχεται το 54% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές. Η Δανία είναι γνωστή για τα αιολικά της πάρκα, τα οποία παρέχουν περίπου το 47% της ηλεκτρικής της ενέργειας, καθιστώντας την παγκόσμιο ηγέτη στην αιολική ενέργεια ανά κάτοικο.
Γερμανία: Η Ενεργειακή Μετάβαση (Energiewende)
Η Γερμανία, με την πολιτική της Energiewende, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές. Το 2020, σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στη χώρα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Η Γερμανία επενδύει συνεχώς σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ισπανία και Πορτογαλία: Ηλιακή Ενέργεια και Αιολική Δύναμη
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επίσης κάνει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Η Ισπανία, με τον ήλιο να λάμπει σχεδόν όλο το χρόνο, έχει επενδύσει σε ηλιακά πάρκα που παράγουν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία έχει επενδύσει σε αιολική ενέργεια, με ποσοστό που αγγίζει το 26% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ελλάδα: Προοπτικές και Προκλήσεις
Η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την ηλιοφάνεια που απολαμβάνει, η ηλιακή ενέργεια έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Το 2021, περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο να φτάσει το 61% έως το 2030. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών και η διαχείριση των φυσικών πόρων.
Συμπερασματικά
Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια προτεραιότητα για πολλές χώρες της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάθε χώρα έχει τις δικές της στρατηγικές και προσεγγίσεις, αλλά ο κοινός στόχος είναι ξεκάθαρος: η δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Η πρόοδος που σημειώνεται σε πολλές χώρες δείχνει ότι είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.