Στο σημερινό επεισόδιο της σειράς που εξερευνά τις αντιφάσεις ανάμεσα στις γενιές, εστιάζουμε σε μία συνήθεια που παρατηρείται κυρίως στους boomers και, σε μικρότερο βαθμό, στους millennials, η οποία προκαλεί μεγάλη σύγχυση στη Gen Z. Αυτή η συνήθεια σχετίζεται με τον τρόπο που επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων.
Αν και το χάσμα ανάμεσα στις γενιές είναι συχνά ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που διευκολύνει την κατηγοριοποίηση των ηλικιών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διαφορετικές γενιές πραγματικά δυσκολεύονται να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση των αποσιωπητικών.
Η Gen Z φαίνεται να έχει μπερδευτεί ιδιαίτερα με αυτό που αποκαλείται “boom ellipses”, ή αλλιώς “τα αποσιωπητικά των boomers”. Αυτά τα αποσιωπητικά, που προστίθενται συχνά στα μηνύματα από τους boomers, δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι υπονοούμενο ή ότι ο αποστολέας έχει να πει κάτι παραπάνω. Όπως αναφέρει ένας χρήστης στο Reddit:
«Ένα μικρό παράδειγμα: Ο γείτονάς μου, που ανήκει στην κατηγορία των boomers, ρωτάει ποιος είναι ο ταχυδρομικός μας κώδικας. Του απαντώ αμέσως και εκείνος μου στέλνει “Thanks…”. Γιατί; Τι άλλο θέλει να πει; Γιατί δεν μπορεί απλά να γράψει “Thanks!” ή “Thanks.” ή έστω “Thanks [με χαμογελαστή φατσούλα]”;»
Η σύγχυση προκύπτει από το γεγονός ότι για τις παλαιότερες γενιές, τα αποσιωπητικά λειτουργούν σχεδόν όπως η τελεία, ενώ για τις νεότερες γενιές υποδηλώνουν σαρκασμό ή ότι υπάρχει κάτι κρυφό. Στην καλύτερη περίπτωση, τα αποσιωπητικά θεωρούνται passive-aggressive, ενώ στη χειρότερη, πλήρως αγενή.
Ένας άλλος χρήστης προτείνει μια ενδιαφέρουσα θεωρία: «Στις εποχές του χειρογράφου, όταν γράφαμε ανεπίσημα (π.χ. γράμματα, καρτ ποστάλ), τα αποσιωπητικά χρησιμοποιούνταν για να κερδίσουν χώρο όταν ήθελαν να αλλάξουν θέμα. Ίσως αυτό να ισχύει και για την ηλεκτρονική γραφή σήμερα.»
Ο χρήστης που αρχικά εξέφρασε την οργή του δεν φαίνεται να πείθεται από αυτή την εξήγηση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον πώς η γλώσσα και η χρήση της στίξης εξελίσσονται από γενιά σε γενιά, αποκαλύπτοντας τις αλλαγές στις επικοινωνιακές προτιμήσεις και τις πολιτισμικές αντιλήψεις.