Νόστιμο, ζουμερό και με υπέροχο χρώμα και άρωμα.
Οι φράουλες είναι ένα φρούτο που δεν χρειάζεται περισσότερους λόγους για να ενταχθεί στη διατροφή μας. Ωστόσο, Ιάπωνες επιστήμονες προσθέτουν έναν ακόμη σημαντικό λόγο: την καρδιαγγειακή υγεία.
Μπορεί ένα μόνο φρούτο να μειώσει σημαντικά και γρήγορα τις λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;
Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα μπολ με φρέσκες φράουλες μπορεί να «διαλύσει» την υπερβολική συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, προσφέροντας προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Nutrition Science.
Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υψηλής χοληστερόλης, μια κατάσταση που δεν είναι αμελητέα, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η «κακή» χοληστερόλη LDL είναι αυτή που συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις λίπους στις αρτηρίες.
Αυτές οι λιπιδικές εναποθέσεις μπορεί να προκαλέσουν στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι οι φράουλες, πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορούν να προλάβουν τη συσσώρευση λίπους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών καρδιοαγγειακών επεισοδίων.
Για να εξετάσουν πόσο άμεσα επιδρούν αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό, οι Ιάπωνες ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 23 υγιείς νεαρές γυναίκες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωσε 500 γραμμάρια πουρέ φράουλας, ενώ η άλλη ένα ρόφημα με ζάχαρη.
Μισή ώρα μετά την κατανάλωση, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και η διαδικασία επαναλήφθηκε κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωσε τον πουρέ φράουλας παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις της «κακής» LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα του ζαχαρούχου ποτού. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά έγιναν εμφανή ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση και παρέμειναν για τουλάχιστον 4 ώρες.
Η ερευνητική ομάδα σχολίασε: «Οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, και οι μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων».
https://lawandorder.gr/lando.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.beautyg.gr/bg.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.thecitizen.gr/thec.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.healthpanda.gr/hp.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://thestandard.gr/thes.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.marketforce.gr/mf.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.neamou.gr/neamou.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px