20.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠοιο ελληνικό όσπριο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου; Ένα θαυματουργό τρόφιμο.

Ποιο ελληνικό όσπριο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου; Ένα θαυματουργό τρόφιμο.

Ποιο ελληνικό όσπριο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Τα όσπρια είναι αγαπημένα στη ελληνική κουζίνα και οι έρευνες δείχνουν ότι, εκτός από την πλούσια θρεπτική τους αξία, το φούσκωμα που προκαλούν μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία μας!

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα καταναλώνουμε συχνά. Επίσης, τα φασόλια ήταν μια από τις κύριες τροφές μας ως Έλληνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

φασόλια

Τα φασόλια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά η βιολογική τους αξία είναι χαμηλότερη από αυτήν των γαλακτοκομικών και του κρέατος, επειδή τους λείπει ένα σημαντικό αμινοξύ (μεθειονίνη). Ωστόσο, αυτό το αμινοξύ βρίσκεται σε δημητριακά (όπως ρύζι και σιτάρι) και ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας τα φασόλια με δημητριακά, μπορούμε να πάρουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν ισάξια με αυτή του κρέατος.

Επιπλέον, τα φασόλια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Ένα φλιτζάνι καλύπτει πάνω από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

πλατεία φασολιάς

Τα φασόλια παρέχουν επίσης πρεβιοτικά, όπως φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη, που τροφοδοτούν τους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας.

Η αίσθηση φουσκώματος που προκαλούν σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από το γαστρεντερικό σύστημα, ειδικά από το παχύ έντερο, γεγονός που συνδέει τα φασόλια με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, τα φασόλια είναι καλή πηγή σιδήρου, προσφέροντας το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι. Ωστόσο, η απορρόφηση του σιδήρου από τα φασόλια είναι χαμηλή (μόνο 3-8%).

Η βιταμίνη C (από λεμόνι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα), η βήτα-καροτίνη (από καρότο) και το μηλικό οξύ (από λευκό κρασί) μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Συνδυάστε τα φασόλια με σάλτσα ντομάτας, καρότο και κρεμμύδι, και συνοδεύστε το πιάτο σας με ένα ποτήρι λευκό κρασί για να εξασφαλίσετε επαρκή σίδηρο στον οργανισμό σας.

Επιπλέον, τα φασόλια συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών, καθώς παρέχουν ασβέστιο (5% των ημερήσιων αναγκών σε ένα φλιτζάνι) και βιταμίνη Κ (20% των αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι). Η βιταμίνη D (από τυρί και γιαούρτι) βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, κάνοντάς τα φασόλια με φέτα μια εξαιρετική επιλογή για γερά οστά.

Τέλος, τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή (που βρίσκονται στο εξωτερικό τους κέλυφος) και φυλλικό οξύ, συμβάλλοντας στη καλή υγεία της καρδιάς.





















Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο