Το ψωμί είναι ένα σημαντικό μέρος πολλών διατροφών σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, διαφορετικά είδη ψωμιού έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ποια ψωμιά πρέπει να αποφεύγονται γιατί ανεβάζουν το σάκχαρο και μπορεί να βλάψουν την υγεία σας, και ποια ψωμιά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;
Ορισμένα ψωμιά, κυρίως αυτά που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και συχνά περιέχουν παρακάτω πρόσθετα και συντηρητικά.
Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με το oloygeia.gr, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σε προβλήματα με το έντερο και σε γενική αύξηση της φλεγμονής. Ευτυχώς, υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές ψωμιού που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή.
Ποιο ψωμί να αποφύγετε;
Οι ειδικοί προειδοποιούν να αποφεύγετε τα λευκά ψωμιά. Αντίθετα, προτείνουν να επιλέγετε ψωμί με προζύμι, ψωμί σίκαλης, ολικής αλέσεως και αραβικές πίτες.
Το λευκό ψωμί φτιάχνεται από ραφιναρισμένο αλεύρι, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έντερο και περαιτέρω φλεγμονές.
«Το λευκό ψωμί, που χρησιμοποιούμε συνήθως για σάντουιτς, είναι η χειρότερη επιλογή από όλα τα ψωμιά, κυρίως λόγω των φλεγμονωδών επιδράσεών του», προειδοποιεί η γνωστή διατροφολόγος Λίζα Ρίτσαρντς.
Σύμφωνα με αυτήν, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί, έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, με αποτέλεσμα την απώλεια φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και την πιθανή αντικατάστασή τους με συνθετικά συστατικά. Αυτό καθιστά αυτά τα προϊόντα υπεύθυνα για φλεγμονές και υπερβολικό βάρος. Μπορεί επίσης να βλάψει το έντερο και να ενισχύσει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων, οδηγώντας σε εντερική φλεγμονή, προσθέτει η Λίζα Ρίτσαρντς.
Ποιο ψωμί να επιλέξετε;
- Ψωμί με προζύμι
- Ψωμί σίκαλης
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Αραβικές πίτες
1. Ψωμί με προζύμι
Το ψωμί με προζύμι, με τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και την μαστιχωτή υφή του, είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της φλεγμονής. Είναι καλύτερη επιλογή από το λευκό ψωμί, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του βάρους λόγω των ραφιναρισμένων αλεύρων και σακχάρων.
«Η φυσική διαδικασία ζύμωσης στο ψωμί με προζύμι βοηθά στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων σε απλούστερα σάκχαρα, γεγονός που οδηγεί σε πιο αργή πέψη και σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος», λέει η Ρίτσαρντς.
Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποφεύγοντας απότομες αυξήσεις και πτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν λιγούρες και υπερκατανάλωση τροφής.
Η Λίζα Ρίτσαρντς προσθέτει ότι το ψωμί με προζύμι περιέχει «λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά σε σχέση με κάποια βιομηχανικά ψωμιά, κάνοντάς το μια πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή».
«Έχει επίσης πιο παχύρρευστη υφή και πιο πλούσια γεύση, κάτι που μπορεί να σας ικανοποιήσει περισσότερο με μικρότερες μερίδες», αποκαλύπτει η Ρίτσαρντς. «Η περίπλοκη γεύση του μπορεί να μειώσει την επιθυμία για επιπλέον σνακ ή λιπαρές επιλογές».
2. Ψωμί σίκαλης
Το αλεύρι σίκαλης, το κύριο συστατικό αυτού του ψωμιού, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το επεξεργασμένο αλεύρι σίτου. Οι φυτικές ίνες, και ειδικά οι διαλυτές, συντελούν στο αίσθημα πληρότητας και μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση της όρεξης, σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ.
«Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να κόψουν το ψωμί αν προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν ψωμιά που είναι υγιεινά για τον οργανισμό», τονίζει η διατροφολόγος Κρίστιν Βαν Ντόρεν.
Το ψωμί σίκαλης είναι μια από αυτές τις επιλογές, καθώς «μια φέτα περιέχει μόλις 65 θερμίδες». Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην απώλεια βάρους και περιέχει σελήνιο, θειαμίνη, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
«Επειδή το ψωμί σίκαλης είναι χαμηλό σε θερμίδες και χορταστικό, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερφαγία και να διατηρήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα», εξηγεί η Βαν Ντόρεν.
3. Ψωμί ολικής αλέσεως
Τα ψωμιά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά σε αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές γιατί συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, προάγοντας την εντερική υγεία και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.
Αντίθετα, το λευκό ψωμί, που φτιάχνεται από επεξεργασμένα δημητριακά, συχνά στερείται φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και πεπτικά προβλήματα.
Η διατροφολόγος Κέιτλιν Κάρα σημειώνει ότι «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ψωμιού ολικής αλέσεως είναι η πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με το λευκό ψωμί, το 100% ψωμί ολικής αλέσεως είναι λιγότερο επεξεργασμένο και διατηρεί τις φυτικές ίνες του σιταριού».
Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς όπως λέει, «οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, μπορούν να προσθέσουν όγκο χωρίς θερμίδες σε ένα γεύμα και αποτρέπουν τις απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γεύματος».
4. Αραβικές πίτες
Μπορείτε να επιλέξετε αραβικές πίτες με αλεύρι ολικής αλέσεως ή από καλαμπόκι. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθούν στην καλή πέψη, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
Οι πίτες είναι λεπτότερες από τις παραδοσιακές φέτες ψωμιού και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των μερίδων, μειώνοντας την συνολική πρόσληψη θερμίδων, επιτρέποντάς σας παράλληλα να απολαύσετε το αγαπημένο σας σάντουιτς.