14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠροσοχή στις μεγάλες δόσεις γνωστού παυσίπονου.

Προσοχή στις μεγάλες δόσεις γνωστού παυσίπονου.

Προειδοποίηση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ: Τι είναι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αν νιώθετε «μπουκωμένοι» και βήχετε πολύ, μπορεί να καταφεύγετε σε φάρμακα για γρίπη και κρυολόγημα. Αργότερα στην ημέρα, νιώθετε πονοκέφαλο και σκέφτεστε να πάρετε παρακεταμόλη. Μην το κάνετε.

Πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, αλλά πολλά αναλγητικά και αντιπυρετικά περιέχουν παρακεταμόλη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περισσότερα από 600 τέτοια προϊόντα.

Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα απαιτούν συνταγή, ενώ άλλα διανέμονται χωρίς αυτήν. Μερικά περιέχουν μόνο παρακεταμόλη, ενώ άλλα την συνδυάζουν με επιπλέον συστατικά (όπως η καφεΐνη). Έχουν διάφορες χρήσεις, όπως γενικά (π.χ. αναλγητικό) ή πιο ειδικές (π.χ. για πονοκέφαλο ή γρίπη).

Ανεξαρτήτως της αιτίας που τα χρησιμοποιείτε—whether it’s for respiratory infections, fever, menstrual pain, or other aches— όλα περιέχουν παρακεταμόλη. Είναι πολύ εύκολο να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αν συνδυάσετε πολλές πηγές παρακεταμόλης.

Κίνδυνος υπερδοσολογίας

Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Ωστόσο, αν κάποιος υπερβεί τις συνιστώμενες δόσεις, μπορεί να αναπτύξει αντιδράσεις υπερδοσολογίας και να υποστεί σοβαρή ηπατική βλάβη.

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας από την παρακεταμόλη περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Κοιλόπονους
  • Ψυχική σύγχυση
  • Ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)

Δεν δείχνουν όλοι οι ασθενείς αυτά τα συμπτώματα, και κάποιοι μπορεί να μην νιώσουν τίποτα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να φανούν και, όταν συμβαίνουν, μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί μεταμόσχευση ήπατος, με τον κίνδυνο να είναι ακόμα και η ζωή.

Τι να κάνετε

Ο FDA σημειώνει ότι πάνω από 1 στους 10 πολίτες (12%) κολλάνε γρίπη κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 7 στους 10 χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για γρίπη, ιώσεις και βήχα.

Πολλά από αυτά περιέχουν παρακεταμόλη (γνωστή στις ΗΠΑ ως ακεταμινοφαίνη). Κάποια περιέχουν παρακεταμόλη σε συνδυασμό με άλλα αναλγητικά, όπως η κωδεΐνη ή η υδροκωδόνη.

Για να αποφύγετε την υπέρβαση της μέγιστης συνιστώμενης δόσης (4.000 mg ημερησίως), ο FDA προτείνει:

  • Διαβάστε πόσες χιλιοστά παρακεταμόλης περιέχει το κάθε φάρμακο που παίρνετε.
  • Μην πάρετε περισσότερα από ένα (1) μη συνταγογραφούμενο φάρμακο με παρακεταμόλη ταυτόχρονα.
  • Μην συνδυάζετε συνταγογραφημένα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με παρακεταμόλη, εκτός αν σας το συμβουλέψει γιατρός.
  • Όταν ο γιατρός σας συνταγογραφεί φάρμακο, ρωτήστε τον αν περιέχει παρακεταμόλη. Ενημερώστε τον για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ακόμα και για τα απλά παυσίπονα. Πείτε του και για τα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) και τα βότανα.

Συμβουλευτείτε και το φαρμακοποιό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε μόνοι σας, για να σας ενημερώσει αν περιέχουν παρακεταμόλη.

Αν πρόκειται για φάρμακα με παρακεταμόλη για παιδιά, ποτέ μην υπολογίζετε τη δόση μόνη σας. Αν το βάρος ή η ηλικία του παιδιού δεν αναγράφονται στις οδηγίες, ρωτήστε τον παιδίατρο.

Αν ο πόνος και/ή ο πυρετός επιμένουν μετά τη λήψη του φαρμάκου, μην πάρετε μεγαλύτερη δόση. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Τέλος, αν έχετε ιστορικό ηπατικών προβλημάτων, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να πάρετε παρακεταμόλη. Το ίδιο ισχύει αν πίνετε τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

Πηγή: iatropedia.gr





















Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο