“`html
Ένα Υγιεινό και Θρεπτικό Γλυκό
Αυτό το γλυκό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θα σας αρέσει πολύ, χωρίς να χρειαστεί να νιώσετε ενοχές, ειδικά αν αγαπάτε τα γλυκά. Είναι πηγή ασβεστίου και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που μας προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε κάθε περίπτερο.
Τι είναι το Παστέλι
Το παστέλι είναι ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι. Είναι ένα γλυκαντικό που προσφέρει ενέργεια και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι ρίζες του παστέλι φτάνουν μέχρι την Ιλιάδα του Ομήρου, και είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που έφτιαχναν οι Βυζαντινοί.
Ποιες είναι οι ωφέλειες του Παστέλι
- Προσφέρει ενέργεια
- Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
- Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
1. Προσφέρει Ενέργεια
Το παστέλι είναι ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά και είναι Σε περίπου μία ώρα μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε, χάρη στην καλή αναλογία λιπών και υδατανθράκων που περιέχει (μέλι και σουσάμι). Το σουσάμι, λόγω των φυτικών ινών του, παρέχει αργή και σταθερή ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι θα νιώθετε ενέργεια για περισσότερο χρόνο.
Το σουσάμι περιέχει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό. Το μέλι προσφέρει “καλούς” υδατάνθρακες που βοηθούν στην απόκτηση ενέργειας και μειώνουν την έκκριση μαγνησίου, που μας βοηθάει να νιώθουμε πιο ενεργητικοί.
2. Μπορεί να Μειώσει τη Χοληστερόλη και τα Τριγλυκερίδια
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν 15% κορεσμένα λιπαρά, 41% πολυακόρεστα λιπαρά και 39% μονοακόρεστα λιπαρά.
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών.
Μια μελέτη έδειξε ότι όταν 38 άτομα με υψηλά λιπίδια αίματος κατανάλωναν 5 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) αποφλοιωμένο σουσάμι καθημερινά για 2 μήνες, παρατηρήθηκε μείωση 10% στην “κακή” LDL χοληστερόλη και 8% στα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
3. Μπορεί να Βοηθήσει στη Μείωση της Αρτηριακής Πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Το σουσάμι περιέχει πολλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά στο σουσάμι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε μια μελέτη, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που κατανάλωναν 2,5 γραμμάρια σκόνης μαύρου σουσαμιού καθημερινά παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 6%.
Η τακτική κατανάλωση παστέλι μπορεί να μειώσει τη συνολική και κακή χοληστερόλη (LDL), να μειώσει τον κίνδυνο αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλλει στη θεραπεία της υπέρτασης.
4. Μπορεί να Βοηθήσει στον Έλεγχο του Σακχάρου στο Αίμα
Το σουσάμι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, πράγμα που μπορεί να υποστηρίξει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση παστέλι από διαβητικούς προκαλεί λιγότερη υπογλυκαιμία σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού, καθώς περιέχει περισσότερα λιπίδια και φυτικές ίνες, αν και έχει την ίδια αναλογία υδατανθράκων με το ψωμί. Έτσι, οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν το παστέλι, υπό την προϋπόθεση ότι προσέχουν τις θερμίδες και την περιεκτικότητά του σε λιπίδια.
“`