“`html
Στρογγυλά και πλατιά, μοιάζουν με φασόλια και είναι πολύ θρεπτικά.
Είναι καιρός να ανακαλύψετε ένα από τα λιγότερα γνωστά όσπρια που αξίζει να υπάρχει στο νηστίσιμο τραπέζι σας.
Το λούπινο, που προέρχεται από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν βασικό στοιχείο των γευμάτων της Εκάτης.
Σήμερα, αυτός ο ξηρός σπόρος ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, μαζί με άλλα γνωστά είδη όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές και φάβα.
Ωστόσο, το λούπινο δεν είναι τόσο διάσημο όσο αυτά, ενώ έχει εξαιρετική θρεπτική αξία.
Λούπινο – Διατροφικός θησαυρός
Το λούπινο είναι πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών, και περιέχει πολλά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες όπως βιταμίνη C, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από άλλα όσπρια, και μόλις ένα φλιτζάνι καλύπτει το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Ο άγριος λούπινος θεωρείται επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, παρέχοντας 90 mg ανά φλιτζάνι, που αντιστοιχεί περίπου στο 22% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καθώς και φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.
Επίσης, είναι ιδανικός για διαβητικούς, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλά λιπαρά και δεν περιέχει γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα και στο μικροβίωμα του εντέρου.
Πώς να το καταναλώσετε;
Στη χώρα μας συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο, το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε δαγκώνοντας ελαφρά το φλοιό και πιέζοντας τον σπόρο ώστε να βγει. Πολλοί προτιμούν να το τρώνε μαζί με τη φλούδα.
Το λούπινο μπορεί να μετατραπεί σε αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Όμως, χρειάζεται προσοχή όταν το μαγειρεύετε, καθώς απαιτεί μούλιασμα και βράσιμο για να φύγει η πικρίλα του. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί συχνές αλλαγές νερού.
Είναι σημαντικό να τηρήσετε αυτά τα βήματα, καθώς περιέχει αλκαλοειδή που είναι τοξικά για ανθρώπους και ζώα.
Τέλος, αν έχετε αλλεργίες σε ορισμένες τροφές, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την κατανάλωσή του.
“`