Μερικές από τις καλοκαιρινές μας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι.
Του Στάθη Σκληρού, Γενικού Ιατρού, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Το καλοκαίρι και η υπερβολή είναι δύο έννοιες που είναι σε μεγάλο βαθμό «συμβατές». Τις διακοπές τείνουμε να είμαστε πιο χαλαροί, να πίνουμε και να τρώμε λίγο περισσότερο, με αποτέλεσμα το συκώτι να κουράζεται όταν το αγχώνουμε με «κακές» συνήθειες:
Τα λάθη που επιβαρύνουν το συκώτι μας
Κοιμόμαστε για πολλή ώρα
Κάθε όργανο έχει τον δικό του χρόνο στο βιολογικό ρολόι του σώματός μας. Για το συκώτι, αυτές είναι οι ώρες από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ. Και αυτό λειτουργεί σωστά μόνο όταν κοιμόμαστε βαθιά.
Δεν τρώμε πρωινό
Το πρωί όταν ξυπνάμε, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα το συκώτι να μην λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται για τις βασικές του λειτουργίες.
Πίνουμε αλκοόλ χωρίς μέτρο
Μπορούμε να απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές και τις συνθήκες της ζωής μας πίνοντας αλκοολούχα ποτά σε κανονικά πλαίσια. Η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε αλλαγές στη δομή του ήπατος, οδηγώντας σε κίρρωση. Από την άλλη, δεδομένου ότι το συκώτι αποτελείται κατά 73% από νερό, το πόσιμο νερό συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωσή του και έτσι ευνοεί την καλή λειτουργία του.
Μας αρέσει το λίπος
Ωστόσο, το συκώτι μας δεν τα συμπαθεί. Η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί σε στεάτωση, μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Αντίθετα, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αποτελούν ιδανική διατροφική επιλογή.
9 συμβουλές για υγιές συκώτι ακόμα και το καλοκαίρι
1. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Αντικαταστήστε τα με μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα – τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ – για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.
2. Αποφύγετε τα τηγανητά, τις βαριές σάλτσες και το πολύ λάδι.
3. Η καλοκαιρινή διατροφή πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, 15-20% πρωτεΐνες, κυρίως ψάρια και θαλασσινά, πουλερικά και 30% λιπαρά, κυρίως ελιές λάδι.
4. Προτιμήστε παγωτό με χαμηλά λιπαρά ή γρανίτα.
5. Τρώτε πολλές σαλάτες και φρούτα.
6. Να έχετε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως και φρούτα.
7. Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.
8. Μεζέδες στις ταβέρνες με μέτρο. Δώστε προτίμηση στα ορεκτικά που περιέχουν πρωτεΐνη (κρέας, τυρί, θαλασσινά).
9. Πίνετε αρκετό νερό (προσθέστε λεμόνι, φύλλα μέντας και φέτες αγγουριού αν θέλετε για να βελτιώσετε τη γεύση). Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, προτιμήστε ελαφριά ποτά, αλλά μέχρι δύο την ημέρα και πίνετε πολλά ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.
Στάθης Σκληρός: Γενικός Ιατρός