Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη θέσπιση της πρώτης παγκοσμίως νομοθεσίας για τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογικές εταιρείες ασκούν πιέσεις για τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου. Ο στόχος τους είναι να αποφύγουν τον κίνδυνο μαζικών αγωγών και προστίμων που μπορεί να φτάσουν δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), που εγκρίθηκε τον Μάιο, κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με βάση το ρίσκο που ενέχουν. Ο νόμος απαγορεύει συγκεκριμένες εφαρμογές υψηλού κινδύνου, όπως η βιομετρική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους, και καθορίζει κανόνες για τις υπόλοιπες. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των κανόνων, ειδικά για τα συστήματα «γενικής χρήσης» όπως το ChatGPT της OpenAI, παραμένει ασαφής μέχρι την ολοκλήρωση του συνοδευτικού κώδικα πρακτικών.
Η ΕΕ έχει καλέσει εταιρείες, ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του κώδικα πρακτικών, και μέχρι στιγμής έχει λάβει 1.000 αιτήσεις, αριθμός που θεωρείται ασυνήθιστα υψηλός. Οι κώδικες αυτοί δεν θα είναι νομικά δεσμευτικοί όταν τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη του 2025, ωστόσο θα παρέχουν καθοδήγηση στις εταιρείες για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.
Εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI και η Stability AI έχουν κατηγορηθεί για μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την έκθεσή τους σε αγωγές για παραβίαση του copyright, καθώς χρησιμοποιούν κείμενα και εικόνες για την εκπαίδευση των μοντέλων τους χωρίς να ζητούν τη συγκατάθεση των δημιουργών. Ο Κανονισμός απαιτεί από τις εταιρείες να παρέχουν «λεπτομερείς περιλήψεις» των δεδομένων που χρησιμοποιούνται, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δημιουργούς να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, αν διαπιστώσουν ότι τα έργα τους έχουν χρησιμοποιηθεί.
Ο Μπονιφάς ντε Σαμπρί από τον εμπορικό σύνδεσμο CCIA Europe, ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Meta, δήλωσε στο Reuters ότι ο κώδικας πρακτικών είναι κρίσιμης σημασίας για την καινοτομία. Αν ο κώδικας είναι πολύ αυστηρός ή συγκεκριμένος, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες για τις εταιρείες.
Προτεραιότητες
Στελέχη από τον επιχειρηματικό τομέα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ΕΕ προτάσσει τους κανονισμούς σε βάρος της καινοτομίας. Οι συντάκτες του κώδικα θα χρειαστεί να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών και της υποστήριξης της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ΕΕ χρειάζεται μια καλύτερα συντονισμένη βιομηχανική πολιτική και γρηγορότερες αποφάσεις για να μην μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παράλληλα, ο Τιερί Μπρετόν, που είναι υπέρ των αυστηρών ρυθμιστικών πλαισίων, παραιτήθηκε από τη θέση του ως επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον της ρυθμιστικής πολιτικής στην ΕΕ.
Η OpenAI, η οποία έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις ομάδες εργασίας για τον κώδικα πρακτικών, όπως και η Google. Εν τω μεταξύ, η Amazon δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεισφέρει στην επιτυχία του κώδικα.
Από τη στιγμή που ο κώδικας θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι εταιρείες θα έχουν προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.