Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχει φτάσει τους 558, με 50 από αυτούς να είναι παιδιά και 94 γυναίκες. Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε ότι 1.835 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις.
«Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του», υπογράμμισε ο υπουργός.
Η κατάσταση αυτή είναι η χειρότερη από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί χθες, ήταν 492 νεκροί. Ο υπουργός Αμπιάντ τόνισε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί στοχοποίησης μαχητών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς οι περισσότερες θύματα είναι άμαχοι που βρίσκονταν στα σπίτια τους.
«Δυστυχώς, η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνθρωποι χωρίς όπλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Περιοχές που έχουν πληγεί από τις ισραηλινές επιθέσεις
Σύμφωνα με χάρτη που δημοσίευσε το Al Jazeera, πολλές πόλεις του Λιβάνου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.
Ένα βίντεο που έχει επιβεβαιωθεί από το Al Jazeera δείχνει ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή της νότιας Βηρυτού.
غارة إسرائيلية على منطقة الغبيري في الضاحية الجنوبية لبيروت #lebanon24 pic.twitter.com/dkYJ9SXmZw
— Lebanon 24 (@Lebanon24) September 24, 2024
Εκτοπισμένοι πολίτες
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω της κλιμάκωσης της βίας. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τουρκ, Ραβίνα Σαμντασανί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNHCR, Μάθιου Σόλτμαρς, η κατάσταση είναι δραματική, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η υπηρεσία προσπαθεί να βρει καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.
Η Unicef εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση και σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη για τον Λίβανο εδώ και 18 χρόνια», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, Έτι Χίγκινς.
Επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις
Ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέφερε ότι πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες και ότι τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες για το ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας.
«Αν οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται σε αμάχους, αυτό δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.