14.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΤεχνητή Νοημοσύνη: Ο ρόλος της ΑΙ στις μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις – Μια...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ρόλος της ΑΙ στις μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις – Μια νέα εποχή για τον πόλεμο | in.gr

Η σύγχρονη στρατιωτική δύναμη δεν καθορίζεται πλέον από τον τύπο των όπλων που διαθέτει, αλλά από το λογισμικό που χρησιμοποιεί, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτό το μήνυμα προβάλλει η Helsing, η ευρωπαϊκή πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς κατακτά τον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επενδύουν σε νέα στρατιωτικά συστήματα.

Η Σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Gundbert Scherf, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Helsing, δήλωσε σε συνέντευξή του στο POLITICO ότι «η Άμυνα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ζήτημα λογισμικού». Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μόναχο και εκτιμάται στα 4,9 δισ. ευρώ μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, προβάλλει το σύνθημα «τεχνητή νοημοσύνη για την εξυπηρέτηση των δημοκρατιών μας», κάτι που αντικατοπτρίζει την αναγκαιότητα της αμυντικής τεχνολογίας στην εποχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Helsing επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα από αισθητήρες και οπλικά συστήματα των ευρωπαϊκών στρατών, με στόχο την «ταχύτερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων» και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των όπλων. Έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με κυβερνήσεις της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Εσθονίας και Ουκρανίας.

Προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Παρά την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κενά στα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, όπως τόνισε ο πρώην διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Μπεν Χότζες. Ο Scherf υπογράμμισε την ανάγκη για «τεχνολογική υπεροχή» σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη θα εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επενδύσεις και Καινοτομία

Η Helsing έχει εξασφαλίσει σημαντικές κυβερνητικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του γερμανικού Eurofighter ηλεκτρονικού πολέμου σε συνεργασία με τη Saab, καθώς και της ανάπτυξης υποδομών ΤΝ για το μελλοντικό αεροπορικό σύστημα μάχης που υλοποιείται από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Όταν η Helsing ιδρύθηκε το 2021, η τεχνολογία ΤΝ δεν είχε ακόμη γίνει ευρέως γνωστή, και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη στρατιωτική τεχνολογία ήταν λιγότερο αποδεκτές στον τεχνολογικό τομέα. Ο Scherf αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των εργαζομένων της Google σχετικά με τη συμμετοχή της εταιρείας σε στρατιωτικά προγράμματα, όπως το Project Maven.

Δεσμοί και Χρηματοδότηση

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των στρατών τους και της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επενδύσει ανάλογα. Ο Scherf, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν τοπικές τεχνολογίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Αν και η Ευρώπη διαθέτει ταλέντο στην έρευνα και ανάπτυξη, το κύριο πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση. Η πρόσφατη χρηματοδότηση της Helsing ύψους 450 εκατ. ευρώ, η οποία ηγήθηκε η αμερικανική General Catalyst, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογία στην αναζήτηση κεφαλαίων.

Αλλαγές στη Νοοτροπία

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή νοοτροπία αρχίζει να αλλάζει. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη τροποποιήσει τις πολιτικές της για την χρηματοδότηση τεχνολογιών διπλής χρήσης, επιτρέποντας περισσότερη ευελιξία στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Scherf δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει να επενδύσει άμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της. «Γιατί πρέπει πάντα να κρυβόμαστε πίσω από τη διπλή χρήση;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να υποστηριχθούν οι δημοκρατικές ένοπλες δυνάμεις με την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο