Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς και πιθανός διάδοχος του Γιαχία Σινουάρ, μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti σχετικά με την κατάσταση των ομήρων στη Γάζα.
Ο Μαρζούκ πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μαρζούκ δήλωσε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση δύο ομήρων με ρωσική υπηκοότητα πριν από την ολοκλήρωση μιας γενικής συμφωνίας για όλους τους απαχθέντες. «Όταν η Ρωσία μας προσέγγισε νωρίτερα, ζήτησε την απελευθέρωση τεσσάρων Ρώσων ομήρων. Δύο από αυτούς έχουν ήδη απελευθερωθεί, καθώς είναι πολίτες, ενώ οι άλλοι δύο είναι στρατιώτες», ανέφερε.
Ο ένας από τους ομήρους κρατείται από την Ισλαμική Τζιχάντ
Ο Μαρζούκ επισήμανε ότι ο Σάσα (Άλεξ) Τροπάνοφ, που επίσης έχει ρωσική υπηκοότητα, κρατείται από την Ισλαμική Τζιχάντ. Ο δεύτερος όμηρος, ο Μαξίμ Χερκίν, είναι Ουκρανός. Η οικογένεια του Χερκίν, όπως ανέφερε, ζήτησε τη ρωσική υπηκοότητα για εκείνον μετά την απαγωγή του, και το αίτημα έγινε δεκτό.
«Ως χειρονομία καλής θέλησης προς τους Ρώσους φίλους μας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δύο ομήρων ώστε να αφεθούν ελεύθεροι πρώτοι», δήλωσε ο Μαρζούκ.
Οι δύο ομήροι με ρωσική υπηκοότητα που απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο είναι η Λένα Τροπάνοφ, μητέρα του Άλεξ, και η γιαγιά του, Ιρίνα Τάτι. Μαζί τους είχε απαγχωνίσει και τη σύντροφο του Άλεξ, Σαπίρ Κοέν, ο οποίος επίσης απελευθερώθηκε.
Αιτήματα της Χαμάς προς τη Ρωσία
Ο Μαρζούκ δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς επιθυμεί από τη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη μεταπολεμική Γάζα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από συνομιλίες στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
«Συζητήσαμε για την παλαιστινιακή εθνική ενότητα και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Μαρζούκ, σύμφωνα με το RIA.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον Αμπάς, κυβερνά τη Δυτική Όχθη και έχει μακροχρόνια τεταμένες σχέσεις με τη Χαμάς, η οποία εκδίωξε τη Φατάχ από τη Γάζα το 2007.