16 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήUNESCO: Το 85% των φόνων δημοσιογράφων από το 2006 παραμένει ανεξιχνίαστο

UNESCO: Το 85% των φόνων δημοσιογράφων από το 2006 παραμένει ανεξιχνίαστο

Η UNESCO επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η πλειονότητα των φόνων δημοσιογράφων παγκοσμίως παραμένει ατιμώρητη, ενόψει της διεθνούς ημέρας κατά της ατιμωρησίας για εγκλήματα που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία. Στη φωτογραφία του Reuters/Stringer, απεικονίζεται ο θρήνος για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το 2022 και το 2023, ένας δημοσιογράφος δολοφονείτο κάθε τέσσερις ημέρες, απλά επειδή εκτελούσε το καθήκον του στην αναζήτηση της αλήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ για αυτούς τους φόνους», καταγγέλλει η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, στην έκθεση.

«Το 2023, το κράτος της Παλαιστίνης κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό φόνων δημοσιογράφων»

Σύμφωνα με την έκθεση, το 85% των φόνων δημοσιογράφων που καταγράφηκαν από την UNESCO από το 2006 θεωρούνται ανεξιχνίαστοι. Η οργάνωση καλεί τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ενάντια σε αυτό το ανησυχητικά υψηλό επίπεδο ατιμωρησίας.

Κατά την περίοδο 2022-2023, δολοφονήθηκαν συνολικά 162 δημοσιογράφοι, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις. Το 2022, το Μεξικό κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό φόνων δημοσιογράφων, με 19 υποθέσεις, ακολουθούμενο από την Ουκρανία με 11 δολοφονίες. Το 2023, η Παλαιστίνη σημείωσε 24 φόνους δημοσιογράφων, καθιστώντας την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην κατηγορία αυτή.

Η Παλαιστίνη έγινε πλήρες μέλος της UNESCO το 2011.

Γυναίκες στο στόχαστρο

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχει «αύξηση του αριθμού των φόνων» δημοσιογράφων σε εμπόλεμες χώρες. Οι ντόπιοι δημοσιογράφοι αποτελούν το 86% των θυμάτων που σχετίζονται με την κάλυψη ένοπλων συγκρούσεων. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δολοφονούνται είτε στα σπίτια τους είτε κοντά σε αυτά, γεγονός που θέτει τις οικογένειές τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι περισσότεροι από τους δολοφονημένους δημοσιογράφους κάλυπταν «το οργανωμένο έγκλημα», υποθέσεις «διαφθοράς», ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις.

Το 2022, οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπήκαν περισσότερο από ποτέ στο στόχαστρο των δολοφόνων, με δέκα υποθέσεις να καταγράφονται τη συγκεκριμένη χρονιά. Μεταξύ των θυμάτων ήταν η Μαρία Γουαδαλούπε Λούρδες Μαλδονάδο Λόπες, που δολοφονήθηκε στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, και η Σιρίν Αμπού Ακλεχ, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο