11.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗΠΑ: Ο Ερντογάν, η Χάρις και ο Τραμπ στις εκλογές

ΗΠΑ: Ο Ερντογάν, η Χάρις και ο Τραμπ στις εκλογές

Η συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στην Ελλάδα επανέρχεται, αυτή τη φορά με την Τουρκία στο προσκήνιο. Το ερώτημα που απασχολεί είναι τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ποια θα είναι η πολιτική της Καμάλα Χάρις απέναντι στην Άγκυρα.

Ερντογάν: Όλοι μας απογοήτευσαν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για τις αμερικανικές εκλογές στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ελπίζω ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα κάνει τον απερχόμενο να φαίνεται καλύτερος. Η υπόθεση των F-35 με τις ΗΠΑ δεν περιορίστηκε μόνο στην εποχή του κ. Τραμπ, αλλά συνεχίστηκε και μετά. Όλοι μας απογοήτευσαν, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί».

Παρά την πεποίθηση πολλών ότι ο Τραμπ είναι πιο «αρεστός» συνομιλητής για τον Ερντογάν, η σχέση τους δεν ήταν χωρίς εντάσεις. Αν και είχαν πολλές συναντήσεις και άμεση επικοινωνία, τα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, γεγονός που ευνόησε τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.

Οι τριβές Ερντογάν – Τραμπ

Ορισμένα ζητήματα που ενίσχυσαν την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κατά την προεδρία Τραμπ περιλαμβάνουν το άσυλο στον Φετουλάχ Γκιουλέν, την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία. Παράλληλα, η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα του 2016, πριν από την εκλογή Τραμπ.

Ο Τραμπ είναι γνωστός για την συναλλακτική του προσέγγιση, κάτι που μπορεί να ευνοεί τον Ερντογάν, ωστόσο διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ είναι πάντα υπό διαπραγμάτευση, κάτι που μπορεί να έχει κουράσει πολλούς. Από την άλλη, η Καμάλα Χάρις, που αντιπροσωπεύει τη γραφειοκρατία, θεωρεί την Τουρκία σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή.

Τραμπ – Ερντογάν: Μία ιδιαίτερη σχέση

Η γραφειοκρατία των Δημοκρατικών δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Άγκυρα, αλλά δεν θα είναι τόσο φανατικά υπέρ ή εναντίον της Τουρκίας, όπως θα μπορούσε να είναι ο Τραμπ.

Τα μυστήρια της Μέσης Ανατολής

Ένα σημαντικό ερώτημα για τους διπλωμάτες είναι τι θα πράξουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι η Αμερική δεν μπορεί να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας και ότι πρέπει να έχει συμμάχους που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Η Τουρκία επιθυμεί να παίξει αυτόν τον ρόλο στη Μέση Ανατολή, αλλά οι σχέσεις της με τη Μόσχα και άλλες χώρες την έχουν καταστήσει λιγότερο αξιόπιστο σύμμαχο. Επιπλέον, η ανάθεση αυτού του ρόλου στην Άγκυρα προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και σε πολλές αραβικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η γεωπολιτική σκακιέρα. Οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η πολιτική των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις, κυρίως του Τραμπ, θα εξαρτηθούν από τις δυναμικές που θα διαμορφωθούν. Ενώ η διοίκηση Μπάιντεν επιδίωξε την ηρεμία, προέκυψαν κρίσεις όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.

Συνολικά, τα θεωρητικά σχέδια μπορεί να είναι ελκυστικά, αλλά το κρίσιμο είναι πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο