Η Φινλανδία κατασκευάζει το πρώτο έργο στον κόσμο για υπόγεια ταφή πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο προβλέπεται να αποθηκεύει τα απόβλητα αυτά για 100.000 χρόνια.
Αυτή η πρωτοποριακή εγκατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας και θεωρείται «παράδειγμα προς μίμηση» για άλλες χώρες.
Σχεδόν το επόμενο έτος ή στις αρχές του 2026, τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας θα τοποθετηθούν σε στεγανές κατασκευές και θα θάβονται σε βάθος άνω των 400 μέτρων κάτω από τα δάση της νοτιοδυτικής Φινλανδίας.
Τα ανθεκτικά χάλκινα δοχεία θα απομονωθούν ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και θα παραμείνουν υπόγεια για χιλιάδες χρόνια.
Το όνομα «Onkalo», που σημαίνει “μικρή σπηλιά” στη φινλανδική γλώσσα, είναι καταλληλότερο για αυτόν τον χώρο, ο οποίος συνδέεται με ένα σύστημα σηράγγων κοντά σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο νησί Olkiluoto, σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ελσίνκι.
Η Posiva, που ιδρύθηκε το 1995, είναι υπεύθυνη για την τελική διάθεση των ράβδων του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στο Onkalo. Η εταιρεία ανήκει από κοινού στη φινλανδική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας TVO και στην κοινή εταιρεία Fortum.
«Η εγκατάσταση Onkalo είναι ουσιαστικά μια βιώσιμη λύση για την αποθήκευση αναλωμένων καυσίμων, που δεν είναι προσωρινή αλλά μόνιμη», ανέφερε ο Pasi Tuohimaa, επικεφαλής επικοινωνίας της Posiva, σε συνέντευξή του στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Tuohimaa τόνισε ότι η εγκατάσταση Onkalo έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από την βιομηχανία, με την πυρηνική ενέργεια να παρουσιάζει «αναγέννηση» τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά την ενεργειακή κρίση που συνέβη στην Ευρώπη και κάποιες περιοχές της Ασίας από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022.
«Η ύπαρξη μιας οριστικής λύσης για την αποθήκευση αναλωμένων καυσίμων ήταν το μυστηριώδες κομμάτι που έλειπε από τον βιώσιμο κύκλο ζωής της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε.
Συζήτηση και Αν προβληματισμός
Το έργο Onkalo έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ικανότητα εξασφάλισης της μακροχρόνιας ασφάλειας των χρησιμοποιημένων πυρηνικών αποβλήτων και το πόσο πρέπει να χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια παράγει περίπου το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση. Οι υποστηρικτές ενδέχεται να τονίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή των χωρών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η πυρηνική βιομηχανία είναι δαπανηρή, επιβλαβής και αποσπά την προσοχή από πιο οικονομικές και καθαρές λύσεις.
Ο καθηγητής ραδιοχημείας Gareth Law από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, αναφέρθηκε στις δύο πλευρές του ζητήματος, δηλώνοντας: «Εργάζομαι τόσο στη διάθεση πυρηνικών αποβλήτων όσο και σε πυρηνικά ατυχήματα. Έχω δει τη θετική και την αρνητική πλευρά της πυρηνικής βιομηχανίας. Συγκριτικά, τώρα έχουμε μια χώρα που δείχνει ότι μπορούμε πράγματι να διαχειριστούμε αυτά τα πολύ επικίνδυνα απόβλητα για πάνω από 100.000 χρόνια και να έχουμε μια πραγματική λύση για την απόρριψή τους».
Η Φινλανδία «τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά»
Ο ακαδημαϊκός χαρακτήρισε το έργο Onkalo ένα «μεγάλο ορόσημο» τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη διεθνή βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, εξηγώντας ότι, ενώ πολλές χώρες επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας στην γεωλογική διάθεση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, η Φινλανδία είναι «τουλάχιστον μια δεκαετία» πιο μπροστά από τη γειτονική Σουηδία, η οποία είναι η επόμενη χώρα που θα μπορούσε να επιτύχει κάτι αντίστοιχο.
«Πολλές χώρες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και προσπαθούν να βρουν κατάλληλους χώρους για την αποθήκευση των αποβλήτων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Φινλανδία έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός αποθετηρίου και αναμένεται να το λειτουργήσει τα επόμενα δύο χρόνια.
Πρότυπο για όλο τον κόσμο
Το έργο Onkalo βασίζεται στη μέθοδο «KBS-3», η οποία έχει αναπτυχθεί από τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων. Αυτή η μέθοδος θωρακίζει τα απόβλητα με πολλαπλά επίπεδα προστασίας, διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια ασφάλεια τους. Αν αποτύχει ένα από τα εμπόδια, δεν περιορίζεται η ασφάλεια των ραδιενεργών αποβλήτων.
«Αυτή είναι μια απόδειξη ότι μια μικρή χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Κλίματος Kai Mykkänen στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Mykkänen εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο Onkalo θα αποτελέσει «παράδειγμα προς μίμηση» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: ΟΤ