9.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομικά νέαΑντί για αυτοκριτική, προσφέρει... διδασκαλίες

Αντί για αυτοκριτική, προσφέρει… διδασκαλίες

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μοιράζεται διδάγματα σχετικά με την οικονομική κρίση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Ωστόσο, έχει αποτύχει ως υπουργός οικονομικών και θα έπρεπε πρώτα να αναλογιστεί την πορεία του στο υπουργείο πριν επιχειρήσει να διδάξει σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου, ο Στουρνάρας παρουσίασε δέκα σημαντικά διδάγματα από την οικονομική κρίση:

1. Αξιόπιστα δημοσιονομικά πλαίσια: Η ευρωζώνη παραμένει μια ατελής οικονομική ένωση, καθώς δεν διαθέτει έναν κεντρικό μηχανισμό δημοσιονομικής στήριξης.

2. Αντικυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές: Πολλές χώρες της ευρωζώνης αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας κατά την κρίση, όπως σημαντικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, γεγονός που επιδείνωσε την ύφεση και αύξησε την ανεργία.

3. Εθνική ιδιοκτησία της δημοσιονομικής προσαρμογής: Όταν οι χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις δημοσιονομικές τους πολιτικές, ενισχύεται η δέσμευσή τους για υπεύθυνη οικονομική διαχείριση.

4. Ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους: Η διαχείριση του δημόσιου χρέους δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμου χρέους μπορεί να κάνουν μια χώρα πιο ευάλωτη σε ξαφνικές μεταβολές των επιτοκίων.

5. Ευελιξία στην εξυπηρέτηση του χρέους: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισήγαγαν μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και η μείωση των επιτοκίων, προσφέροντας προσωρινή ελάφρυνση και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στις αγορές.

6. Ενίσχυση της επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού τομέα: Η δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) διασφαλίζει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης υπόκεινται σε κοινούς κανόνες και ότι οι αφερέγγυες τράπεζες μπορούν να αναδιαρθρωθούν χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.

7. Μακροπροληπτικές πολιτικές: Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για την ανάπτυξη πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους.

8. Ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών: Ένα βασικό δίδαγμα είναι η ανάγκη για τράπεζες με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και μηχανισμούς εξυγίανσης που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

9. Αποδυνάμωση του φαύλου κύκλου κράτους – τραπεζών: Η μείωση της αλληλεξάρτησης μεταξύ κράτους και τραπεζών είναι κρίσιμη για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

10. Αποτελεσματική συνεργασία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής: Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της σταθερότητας των τιμών στην Ευρώπη.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης: Ο Στουρνάρας προειδοποιεί για την καταστροφή της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την εκλογή Τραμπ.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο