Οπτικές ίνες στο Αιγαίο
Η Cosmote έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή επτά νέων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SEA-SPINE. Το έργο αυτό στοχεύει στην εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών έντεκα νησιών του Αιγαίου πελάγους.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση αδιάλειπτης συνδεσιμότητας και η αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου στην περιοχή. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα εγκατασταθεί ένα υποθαλάσσιο δίκτυο κορμού συνολικού μήκους 563 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα νησιά: Αμοργός, Αστυπάλαια, Κως, Σίφνος, Φολέγανδρος, Εύβοια, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Θάσος και Σκύρος.
Επιπλέον, θα κατασκευαστούν 232 χιλιόμετρα χερσαίων συνδέσεων για τη διασύνδεση των υποθαλάσσιων καλωδίων με τα επίγεια κέντρα διασύνδεσης του δικτύου.
Το δίκτυο οπτικών ινών θα προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής ευρυζωνικότητας, θα προστατεύει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση μέσω εναλλακτικών συνδέσεων και θα μειώσει τον χρόνο καθυστέρησης (network latency) σε κρίσιμες εφαρμογές, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων των νησιών.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας και των δικτύων κορμού στην Ευρώπη, μεταφέροντας μεγάλο όγκο δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σκοπός του SEA-SPINE είναι να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο έργο SEA-SPINE συμμετέχει και η WINGS ICT Solutions, αναλαμβάνοντας το ρόλο του διαχειριστή και τεχνικού συνεργάτη, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει ως εταίρος, υποστηρίζοντας θέματα αδειοδότησης, τυποποίησης και ρυθμιστικού πλαισίου.
Η διάρκεια του έργου είναι τρία χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026.
Τεχνολογίες αιχμής και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα
Η Cosmote, μέλος του Ομίλου Telekom, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, με επενδύσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Το επενδυτικό πλάνο της ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ έως το 2027, με στόχο τη δημιουργία υποδομών για την Κοινωνία των Gigabit. Τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών της εταιρείας αξιολογούν συνεχώς τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό που θα διαμορφώσει το μέλλον των τηλεπικοινωνιών.