Το απόγευμα της Δευτέρας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτάσεις τους για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να προσφέρει στη χώρα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να την καθιερώσει ως πρωτοπόρο σε συγκεκριμένα πεδία εφαρμογής.
Οι προτεραιότητες
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κεντρικοί στόχοι όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην εκπαίδευση και την υγεία, η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής προστασίας για την κλιματική αλλαγή, η προστασία της δημοκρατίας από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αύξηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για την υψηλή τεχνολογία. Σημειώθηκε ότι η επιτυχία των πρώτων επενδυτών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λειτουργήσει ως «φάρος» για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών.
Εμβληματικά έργα
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή προτείνει έξι εμβληματικά έργα. Πρώτο και κύριο είναι η καθιέρωση της Ελλάδας ως πρότυπο χώρα στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων, που είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, προτείνεται η ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την ΤΝ, το οποίο θα έχει διεθνή εμβέλεια ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό και λειτουργικό πλαίσιο και θα ενισχύσει τη διεπιστημονική καινοτόμα έρευνα, προωθώντας την ανάπτυξη της ΤΝ και ενδυναμώνοντας το επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα είναι η δημιουργία μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για τη διδασκαλία και τη μάθηση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη οικοσυστημάτων γύρω από δεδομένα και υπολογιστικούς πόρους, καθώς και η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων από τα γλωσσικά μοντέλα της ΤΝ.
Επιπλέον, προτείνεται η ίδρυση ενός παγκόσμιου φόρουμ για την ηθική της ΤΝ και ενός παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.
Στην υπηρεσία των πολιτών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και την ευημερία τους. Υπογραμμίστηκε η σημασία της σωστής επικοινωνίας του μετασχηματισμού που θα φέρει η ΤΝ, ώστε η κοινωνία να αποδεχτεί τη νέα τεχνολογία.
Εκτός από τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, έγινε και χαρτογράφηση κινδύνων, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη για έξυπνη ρύθμιση που θα προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους από τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της οργάνωσης και του σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, καθώς και την προτεραιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής. «Το προσχέδιο είναι ένα κείμενο αναφοράς και ο ορισμός της εθνικής στρατηγικής για την πατρίδα μας. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε τη στρατηγική και ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα επιμέρους έργα», ανέφερε.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική καθώς παραδίδεται το έργο της Επιτροπής, που έχει εργαστεί σκληρά το τελευταίο χρόνο. «Ο σκοπός μας είναι να χαρτογραφήσουμε ευκαιρίες για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Ο μετασχηματισμός αυτός είναι μεγαλύτερη πρόκληση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», σημείωσε.
Συμμετέχοντες
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπως οι Κίμων Δρακόπουλος, Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Παγουλάτος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Τίμος Σελλής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, John Tasioulas, Χαράλαμπος Τσέκερης και Ιωάννης Πήτας. Από την κυβερνητική πλευρά, παρόντες ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.