Η σεξουαλική βία κατά ανδρών από την Ουκρανία που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές φαίνεται να είναι ανεπαρκώς καταγεγραμμένη, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Ο φόβος του «στίγματος και του αντιληπτού εξευτελισμού» που συνοδεύει αυτά τα εγκλήματα, προειδοποιεί υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, συμβάλλει στην υποκαταγραφή αυτών των περιστατικών.
Ο αριθμός των θυμάτων
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν καταγραφεί επίσημα 114 περιπτώσεις ανδρών που υπέστησαν σεξουαλική βία. Ωστόσο, το πραγματικό νούμερο είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA). Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας έχει καταγράψει επίσης 202 περιπτώσεις γυναικών επιζώντων. Το UNFPA εκτιμά ότι για κάθε καταγεγραμμένο περιστατικό, υπάρχουν 10 έως 20 που δεν έχουν αναφερθεί.
Σεξουαλικά βασανιστήρια κατά ανδρών υπό κράτηση
Σύμφωνα με το UNFPA, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας αφορούν γυναίκες και κορίτσια, οι άνδρες, τα αγόρια και άτομα με διαφορετικές ταυτότητες φύλου υφίστανται επίσης αυτή τη βία. Όλοι οι επιζώντες σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην αναζήτηση υποστήριξης. Ο Μάσιμο Ντιάνα, εκπρόσωπος του UNFPA στην Ουκρανία, αναφέρει ότι αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν τόσο διαρθρωτικά ζητήματα, όπως οι περιορισμένοι πόροι, όσο και προσωπικά ζητήματα που σχετίζονται με το στίγμα, τη ντροπή και το φόβο.
Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο τη συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως μέθοδο βασανιστηρίων, κυρίως κατά ανδρών σε κρατητήρια από τις ρωσικές αρχές. Η έρευνά της περιλάμβανε λεπτομερείς μαρτυρίες από κρατούμενους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αναφέροντας ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ρωσίας «διέταξαν, ανέχθηκαν ή δεν έλαβαν κανένα μέτρο» για να σταματήσουν αυτή τη μεταχείριση.
Russia systemically uses sexual torture on male Ukrainian prisoners, including rape, castration, rape and castration threats, electric shocks, genital beatings, repeated forced nudity, and sexualized humiliation.
1/n pic.twitter.com/rTjaZtzLVW
— Roman Sheremeta 🇺🇦🇺🇸 (@rshereme) October 31, 2024
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται σε κέντρο για επιζώντες που υποστηρίζεται από το UNFPA στην Ουκρανία, αναφέρουν ότι πολλοί θύματα νιώθουν ντροπή μετά την κακοποίησή τους. Το UNFPA επισημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στείλει βίντεο με βιασμούς ανδρών Ουκρανών κρατουμένων στους συγγενείς τους ως μέσο εκβιασμού ή ταπείνωσης.
Σεξουαλική βία και ένοπλες συγκρούσεις
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις. Το Al Jazeera έχει αναφέρει τη χρήση του βιασμού ως όπλο στον πόλεμο μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο βιασμός χρησιμοποιείται ως «καθοριστικό και απεχθές χαρακτηριστικό» αυτής της κρίσης. Υπάρχουν επίσης αναφορές για βιασμούς ανδρών Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, με βίντεο που εμφανίστηκαν τον Αύγουστο να δείχνουν ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου από φρουρούς.
Τον Νοέμβριο, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε ότι ο Δρ Αντνάν αλ-Μπουρς, ένας από τους πιο διακεκριμένους γιατρούς της Γάζας, «πιθανότατα βιάστηκε μέχρι θανάτου» σε ισραηλινή κράτηση.