Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων προστασίας από ακτινοβολία, χημικές και βιολογικές επιθέσεις, καθώς και του βοηθού του, ως «σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση που προήλθε από τη σιωπηρή συναίνεση της Δύσης απέναντι στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».
«Η δολοφονία του στρατηγού Κιρίλοφ και του βοηθού του έγινε με προμελετημένο τρόπο, μπροστά από μια πολυκατοικία, τη στιγμή που οι πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά τους και τα παιδιά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό», ανέφερε μέσω Telegram.
Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της δυτικής συναίνεσης στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι δυνάμεις του Κιέβου όλα αυτά τα χρόνια. «Η έρευνα θα αποκαλύψει ποιος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία, αλλά ήδη είναι προφανές ότι υπάρχει μια τρίτη κατηγορία εγκληματιών που πρέπει να εντοπιστούν: αυτοί που υποκίνησαν, καλλιέργησαν και ενθάρρυναν σιωπηλά αυτές τις ενέργειες».
Κατηγορίες κατά της Δύσης για την επίθεση στον Κιρίλοφ
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι πριν από δυόμισι χρόνια, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ προστέθηκε στη λίστα της τρομοκρατικής ιστοσελίδας «Peacemaker», όπου οι νεοναζί δημοσιεύουν τους στόχους τους για απόπειρες δολοφονίας.
Συνέκρινε την επίθεση με άλλες δολοφονίες Ρώσων στόχων, αναφέροντας ότι «παρόμοια ανακοίνωση είχε γίνει στο «Peacemaker» για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Ντάρια Ντούγκινα και Βλάντλεν Ταταρσκι, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας του συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν».
Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και έναν χρόνο για την κατάσταση αυτή, αλλά οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν σιωπηλοί. «Ο ιστότοπος «Peacemaker» υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, όπως και οι ιστοσελίδες τρομοκρατών που δρουν στον Βόρειο Καύκασο», δήλωσε.
Επιπλέον, η Ζαχάροβα κατονόμασε χώρες που θεωρεί εχθρικές, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Βρετανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Χιλή, η Ουρουγουάη, η Δημοκρατία της Κορέας και το «μισάνθρωπο καθεστώς του Κιέβου».
«Όλοι όσοι αποδέχονται ή σιωπούν σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συνένοχοι. Η σιωπή της Γραμματείας του ΟΗΕ είναι ένα προφανές σημάδι δωροδοκίας», κατέληξε η ανακοίνωσή της.