12 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης: Η πτώση του Άσαντ δεν εξασφαλίζει τη νίκη του...

«Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης: Η πτώση του Άσαντ δεν εξασφαλίζει τη νίκη του Ζελένσκι στην Ουκρανία»

Πολλοί αναλυτές, αξιολογώντας τους μεγάλους νικητές και ηττημένους της ξαφνικής ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ, θεωρούν τη Ρωσία ως μία από τις μεγαλύτερες ηττημένες, γεγονός που αναζωπυρώνει το ηθικό στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Ράντελ, πρώην διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με εκτενή εμπειρία στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ότι η πτώση του Άσαντ δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ρωσικής αδυναμίας και δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του στο Unherd, ο Ράντελ αναφέρει ότι η Ρωσία δεν υπήρξε στρατιωτικά ηττημένη στη Συρία. «Το 2016, η ρωσική αεροπορία, όχι οι επίγειες δυνάμεις, βοήθησαν τον συριακό στρατό να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας. Το 2024, όμως, ο συριακός στρατός, αποθαρρυμένος, διαλύθηκε χωρίς να δώσει μάχη. Με την κατάρρευση του στρατού του Άσαντ, η ρωσική αεροπορία δεν είχε τη δυνατότητα να τον σώσει. Αυτή τη στιγμή, οι δύο ρωσικές βάσεις στη Συρία παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο», σημειώνει ο διπλωμάτης.

Ο Ράντελ τονίζει ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερη εδαφική έκταση πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. «Είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις, όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει τώρα όχι μόνο την Κριμαία, αλλά και μεγάλο μέρος του Ντονμπάς», εκτιμά ο ειδικός.

Ουκρανία: Η πραγματικότητα του πολέμου

Ο Ράντελ, ο οποίος υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν κερδίζει τον πόλεμο, παρά τις εξελιγμένες στρατιωτικές προμήθειες δισεκατομμυρίων από το ΝΑΤΟ, όπως τα Patriot, HIMARS και ATACMS, καθώς και τα άρματα μάχης Abrams και τα αεροσκάφη F-16. «Καμία από αυτές τις προμήθειες δεν έχει οδηγήσει σε επιτυχείς επιθέσεις από την Ουκρανία. Αντιθέτως, η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς που εξαντλεί αμείλικτα το ανθρώπινο δυναμικό και τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ένα έθνος με πληθυσμό περίπου 35 εκατομμυρίων και ΑΕΠ γύρω από 180 δισεκατομμύρια δολάρια δεν μπορεί να περιμένει να νικήσει μια χώρα με 150 εκατομμύρια κατοίκους και ΑΕΠ 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία έχει τόσες πιθανότητες να νικήσει τη Ρωσία όσο το Βέλγιο να νικήσει τη Γερμανία, ανεξαρτήτως των δυτικών όπλων που θα αποκτήσει», λέει χαρακτηριστικά.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ο Ράντελ επισημαίνει ότι μόνο μια αυξημένη και άμεση στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την έκβαση, αλλά κάτι τέτοιο θα ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Ανησυχεί επίσης ότι η πρόσφατη αποστολή προηγμένων βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας. «Αυτή η ενίσχυση της βρετανικής δέσμευσης δεν έχει σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας και έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας», προσθέτει.

Ο Ράντελ προειδοποιεί ότι η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στον πυρηνικό εξοπλισμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τώρα διαθέτει περίπου 10% περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από τις ΗΠΑ. «Ορισμένα από αυτά τα όπλα μπορούν να τοποθετηθούν σε υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ άλλα είναι σχεδιασμένα να πλήττουν παράκτιες πόλεις με ραδιενεργά κύματα», αναφέρει. Ο ρωσικός πύραυλος Sarmat φέρει ισοδύναμο με 600 βόμβες Χιροσίμα.

Η επικινδυνότητα της κλιμάκωσης

Ο Ράντελ προειδοποιεί ότι τέτοια όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και η επίδρασή τους στους πληθυσμούς και το περιβάλλον είναι άγνωστη. Μια σύγχρονη πυρηνική ανταλλαγή δεν θα έχει καμία ομοιότητα με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η σύγκριση των σημερινών πυρηνικών όπλων με τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία είναι σαν να συγκρίνεις ένα Mini με ένα Tesla. Ένα μόνο Sarmat θα μπορούσε να ερημώσει το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές», σημειώνει.

«Υπάρχει κάτι που διακυβεύει τη Βρετανία στην Ουκρανία που να δικαιολογεί την ανάληψη ενός τόσο τεράστιου κινδύνου;», ρωτάει ο Ράντελ. Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και των ΜΜΕ ότι αν νικήσει ο Πούτιν, η Δυτική Ευρώπη θα είναι η επόμενη, ο Ράντελ αναρωτιέται: «Μήπως αυτές είναι οι ίδιες υπηρεσίες που μας διαβεβαίωναν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατασκεύαζε πυρηνική βόμβα;».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο