Η Χιλή και η Μάλτα εξέφρασαν πρόσφατα τη στήριξή τους στην πολιτική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαμάχης για τη Δυτική Σαχάρα, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα το σχέδιο αυτονομίας που έχει προτείνει το Μαρόκο από το 2007. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν με λίγες ώρες διαφορά και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Αλμπέρτο Βαν Κλάβερεν Στορκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Μαρόκο, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα. Σε αυτή τη συνάντηση, εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη της Χιλής στη διαδικασία που ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τη Δυτική Σαχάρα, όπως αυτή έχει παρουσιαστεί στον ΟΗΕ από το Μαρόκο.
Από την πλευρά της, η Μάλτα, κατά τη διάρκεια εορτασμού των 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων με το Μαρόκο, μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι θεωρεί το μαροκινό σχέδιο αυτονομίας ως «καλή βάση» για την οριστική επίλυση της διαμάχης. Με αυτή τη δήλωση, η Μάλτα εντάσσεται στις είκοσι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν τη μαροκινή πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών, η υποστήριξη από αυτές τις χώρες αποτελεί «χτύπημα στους πολέμιους της εδαφικής ακεραιότητας του Μαρόκου». Η Μάλτα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε το σχέδιο αυτονομίας ως «σοβαρή και αξιόπιστη συμβολή» στην πολιτική διαδικασία που προωθεί ο ΟΗΕ, και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μεγαλύτερη πολιτική βούληση για την επίτευξη μιας οριστικής λύσης.
Η ευρύτερη δυναμική που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση της μαροκινής θέσης.