Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προσέφερε πολιτικό άσυλο σε έναν πρώην Πολωνό υφυπουργό, ο οποίος ανήκε στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις πολωνικές αρχές για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μάρτσιν Ρομανόφσκι, προχθές Τετάρτη.
Η αντίδραση της Πολωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αντέδρασε μέσω της πλατφόρμας X, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας θεωρούνται «εχθρική ενέργεια» προς την Πολωνία και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο λόγος για την παροχή ασύλου
Ο δικηγόρος του κ. Ρομανόφσκι, ποινικολόγος Μπάρτος Λεβαντόφσκι, επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πελάτη του. Σύμφωνα με τον Λεβαντόφσκι, ο πρώην υπουργός υποστήριξε στην αίτηση ασύλου του ότι οι έρευνες που διεξάγονται εναντίον του από την πολωνική εισαγγελία έχουν πολιτικά κίνητρα και ότι δεν μπορεί να περιμένει δίκαιη δίκη στην Πολωνία. Οι ουγγρικές αρχές αποδέχτηκαν το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του Ρομανόφσκι κινδυνεύουν στην πατρίδα του.
Κατηγορίες και νομικές διαδικασίες
Ο Μάρτσιν Ρομανόφσκι αντιμετωπίζει έρευνες για 11 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Φέρεται να υπεξαίρεσε μεγάλα ποσά από ταμείο ενίσχυσης θυμάτων εγκλημάτων, τα οποία διοχέτευσε σε έργα που θεωρούνταν ότι θα ωφελούσαν το PiS, υπό την εποπτεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζόμπρο. Ο Ρομανόφσκι, ο οποίος είχε συλληφθεί προσωρινά τον Ιούλιο, αρνείται όλες τις κατηγορίες και είχε αποφυλακιστεί λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του, επικαλούμενος την ασυλία του ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Ωστόσο, η ασυλία του καταργήθηκε τον Οκτώβριο και πολωνικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του εκ νέου στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπιστεί.
Πολιτικό υπόβαθρο
Το εθνικιστικό και συντηρητικό κόμμα PiS κυβέρνησε την Πολωνία από το 2015 έως το 2023 και σήμερα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξέλιξη αυτή προσθέτει ακόμα μία διάσταση στην ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa