Κεφίρ – Χρήσιμες Πληροφορίες: Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, γνωστό και ως κεφίρι.
Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με τη βοήθεια κόκκων κεφίρ.
Κεφίρ – Τι περιέχει
Περιέχει ευεργετικά βακτήρια, ζυμομύκητες, μέταλλα και αμινοξέα που ωφελούν τον οργανισμό μας. Οι πλήρεις πρωτεΐνες του κεφίρ είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμες, ενώ τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος.
Διατροφική αξία
Ένα φλιτζάνι κεφίρ περιέχει 8 έως 11 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει το 10% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και 25% της βιταμίνης D, καθώς και περίπου το 30% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο.
Προβιοτικά
Το κεφίρ περιέχει ειδικά βακτήρια που δεν βρίσκονται στο γιαούρτι, όπως Lactobacillus Caucasus και Saccharomyces kefir, τα οποία ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια.
Βιταμίνες
Η βιταμίνη Κ και η Β12 παράγονται στο έντερο, με τη βοήθεια των προβιοτικών του κεφίρ.
Οφέλη του κεφίρ
– Καθαρίζει το έντερο και παρέχει ευεργετικά βακτήρια και θρεπτικά στοιχεία; έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στην πέψη.
– Συμβάλλει στην βελτίωση της κινήσεως του εντέρου, μειώνει το φούσκωμα και υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
– Οι μικροοργανισμοί του κεφίρ βοηθούν στη διάσπαση πρωτεϊνών και λακτόζης, κάνοντάς το ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
– Έχει ιδιότητες που μειώνουν τη χοληστερίνη, προστατεύοντας την καρδιοαγγειακή υγεία και παρουσιάζει αντικαρκινικές δράσεις.
– Προσφέρει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο και μαγνήσιο; είναι πηγή βιταμινών Β12 και C.
– Είναι ιδανικό για μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους, μιας και βοηθά σε κοιλιακές ενοχλήσεις και ανακουφίζει από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.
– Βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες και είναι εξαιρετικό διαιτητικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά.
– Δρα προστατευτικά στον οργανισμό, ενώ βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής του κατάστασης μετά από αντιβιοτικά.
Έλεγχος Σωματικού Βάρους
Ένα φλιτζάνι απλού κεφίρ έχει 150 θερμίδες. Για καλύτερο έλεγχο βάρους, μπορείτε να επιλέξετε κεφίρ με χαμηλά λιπαρά, που περιέχει μόνο 110 θερμίδες.
Πού να το βρείτε
Το κεφίρ είναι εύκολα διαθέσιμο στην αγορά. Μπορείτε να το απολαμβάνετε σκέτο ή να το χρησιμοποιείτε σε συνταγές όπως milk shakes και κέικ.
Οδηγίες παρασκευής στο σπίτι
Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκων κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο, προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα και κλείστε το καπάκι.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες για πιο πηχτό αποτέλεσμα. Μην το αφήνετε μερικές ημέρες. Σουρώστε το με πλαστικό σουρωτήρι, κρατώντας τους κόκκους για επανάχρηση.
Σημάδια έτοιμου κεφίρ
Το κεφίρ είναι έτοιμο όταν οι κόκκοι βυθίζονται στον πάτο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 1-2 ημέρες. Όταν το γάλα αρχίσει να διαχωρίζεται, βάλτε το στο ψυγείο.
Όταν να χαρίσετε κόκκους κεφίρ
Αν οι κόκκοι πολλαπλασιαστούν αρκετά (4-5 κιλά και πάνω), είναι καιρός να τους μοιραστείτε ή να τους φυλάξετε σε άλλα βάζα.
Αποθήκευση κόκκων κεφίρ
Μπορείτε να τους καταψύξετε, αλλά χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν. Αν δεν επανέλθουν, δεν είναι πια χρήσιμοι. Η σωστή καλλιέργεια θα σας δώσει περισσότερους κόκκους και καλύτερη ποιότητα κεφίρ.
Δείτε παρακάτω βίντεο για να μάθετε πώς να φτιάξετε κεφίρ εύκολα!