Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει μέρες γεμάτες κυβερνητικές συσκέψεις και ιδιωτικές συναντήσεις με υπουργούς, καθώς προετοιμάζει το “καλάθι παροχών” και τα πολιτικά του μηνύματα για την ομιλία του στο Βελλίδιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση στρέφεται σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, μιας και η κατάσταση στην οικονομία προκαλεί αναστάτωση και απογοήτευση.
Αυτή η απογοήτευση αντικατοπτρίζεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις της χρονιάς, οι οποίες είναι πιθανόν χαμηλότερες από ό,τι περίμενε η κυβερνητική παράταξη. Παρά τις προσπάθειες, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από τις κακές επιδόσεις στις ευρωεκλογές, γεγονός που την ωθεί να επιδιώξει άμεσες αλλαγές για να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τις κακές δημοσκοπίες.
Δύσκολες καταστάσεις
Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα που έχει υιοθετηθεί από τους υπουργούς και υφυπουργούς του, με στόχο την περίοδο μετά τη ΔΕΘ αυτόν τον Σεπτέμβριο. Ο Μητσοτάκης κινείται με την προσέγγιση ότι “μετράει η κάθε μέρα”, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ένα κοινωνικό αφήγημα και να υλοποιήσει στοχευμένα μέτρα, με στόχο την αποφυγή της υπονόμευσης της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Αυτό δείχνει τις ανησυχίες του Μαξίμου σχετικά με διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, όπως η συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια και η στεγαστική κρίση, οι οποίες φαίνεται να την παρασύρουν σε μια “δαίδαλο” προβλημάτων.
Αποτελεσματικότητα
Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικές και άμεσες παρεμβάσεις που θα κάνουν αισθητή τη διαφορά στη ζωή των πολιτών. Κατανοούν ότι οι νέες υποσχέσεις δεν θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σχέσης τους με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους εάν δεν εκπληρώσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους.
Είναι σημαντικό ότι ο Μητσοτάκης, μαζί με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, βγαίνει μπροστά με δημόσιες δράσεις που έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ από τη Θεσσαλία αναγνώρισε τις ζημιές και παρουσίασε σχέδια για τη στήριξη των πληγέντων.
Δημοσιονομικές κινήσεις
Το Σάββατο, στο Βελλίδιο, θα αναδειχθούν αυτές οι παρεμβάσεις, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει την έγκριση των Βρυξελλών για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στις δαπάνες του 2025. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν “εκπλήξεις” στα ανακοινωθέντα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα απαιτήσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τα προγραμματισμένα κονδύλια.
Στο Μαξίμου ελπίζουν επίσης να κατευθύνουν επιπλέον πόρους προς τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και να υπάρξουν παροχές για εκάστοτε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι.
Στήριξη οικογενειών
Φαίνεται πλέον καθαρό ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση στο επίδομα τέκνου και στο επίδομα αναδοχής, καθώς και άλλες “ενέσεις” στα κοινωνικά επιδόματα. Για τους τρίτεκνους, αναμένονται στήριξη και προνόμια που θα φέρουν κοντά τους στους πολύτεκνους. Μία από τις προτάσεις που συζητούνται είναι η δια βίου αναγνώριση της τρίτεκνης ιδιότητας, ώστε οι οικογένειες να μην χάνουν τα προνόμια μόλις ενηλικιωθεί το πρώτο παιδί τους.