11.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΜηδενικά Απόβλητα στις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος: Συγκεντρώνοντας πάνω από 2.000 επιχειρήσεις για...

Μηδενικά Απόβλητα στις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος: Συγκεντρώνοντας πάνω από 2.000 επιχειρήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο τομέας της καφεστίασης και φιλοξενίας είναι κρίσιμος για την ελληνική οικονομία. Με χιλιάδες καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα, γίνεται σαφές ότι είναι μια σημαντική βιομηχανία που προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και έχει μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορική γαστρονομική παράδοση και η διάσημη ελληνική φιλοξενία προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κάνοντάς τη φιλοξενία έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Ωστόσο, καθώς η ευαισθητοποίηση μας για την προστασία του περιβάλλοντος αυξάνεται, καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαίο οι επιχειρήσεις του τομέα να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές. Η προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια απαραίτητη κίνηση για τη διαφύλαξη του πλανήτη μας. Μέτρα όπως ο περιορισμός των απορριμμάτων τροφίμων, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποφυγή πλαστικού μιας χρήσης και η εξοικονόμηση νερού ενδυναμώνουν τις επιχειρήσεις, προσφέροντας τους σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste HoReCa επιδιώκει να υποστηρίξει αυτή την «πράσινη» μετάβαση, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Το πρόγραμμα λειτουργεί από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), με οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Coca-Cola και την Coca-Cola στην Ελλάδα, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες να μειώσουν τα απορρίμματα, να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό, να προμηθεύονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

«Με μικρές αλλαγές μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον πλανήτη και την κοινωνία»

Μια προσπάθεια για μείωση απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, και βιώσιμες προμήθειες

Η πλατφόρμα Zero Waste HoReCa έχει στόχο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων καφεστίασης, παρέχοντάς τους βέλτιστες πρακτικές ώστε να συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας και να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς: την πρόληψη και μείωση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξοικονόμηση νερού και τις βιώσιμες προμήθειες, με αποτέλεσμα να έχει αναμορφώσει περισσότερες από 2000 επιχειρήσεις.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Παρέχοντας στις επιχειρήσεις την απαραίτητη κατάρτιση για την κυκλική οικονομία και τα εργαλεία που χρειάζονται για να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα zerowastefuture.gr είναι ενθαρρυντικά.

Ενδεικτικά, 3.197 τόνοι αποβλήτων έχουν είτε αποτραπεί είτε συλλεχθεί, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος τριών αυτοκινήτων. Έχουν εξοικονομηθεί ή θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 24 GWh, η ενέργεια που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει μια μικρή πόλη για δύο ημέρες. Η συνολική μείωση CO2 αγγίζει τους 4.800 τόνους, που αντιστοιχεί στην απομάκρυνση εκατοντάδων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα ολόκληρο έτος. Όσο για το νερό, 6.600 λίτρα έχουν εξοικονομηθεί, μια ποσότητα που θα γέμιζε περίπου 26 πισίνες.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Γι’ αυτό η πλατφόρμα Zero Waste HoReCa απονέμει Διακρίσεις «Zero Waste», χρυσές, αργυρές ή χάλκινες, ενώ κάποιες επιχειρήσεις κερδίζουν και χρηματικά έπαθλα, ανάλογα με τις επιδόσεις τους στη μείωση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, και τις βιώσιμες προμήθειες.

Zero Waste HoReCa σημαίνει παρέμβαση, εκπαίδευση και αλλαγή συμπεριφοράς

Η πλατφόρμα Zero Waste HoReCa εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς: την παρέμβαση, την εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς μέσω συγκεκριμένων δράσεων και μεθοδολογιών. Οι επιχειρήσεις HoReCa στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη αυτού του εκτενούς δικτύου και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με λιγότερα απορρίμματα. Αλλά τι καθιστά μια επιχείρηση ως Zero Waste HoReCa;

Μια Zero Waste HoReCa επιχείρηση ξεκινά με τη μείωση των απορριμμάτων, αποφεύγοντας άχρηστα υλικά και εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποίηση. Η εγκατάσταση σωστού εξοπλισμού για διαχωρισμό των απορριμμάτων είναι επίσης σημαντική, ώστε όλα τα υλικά να αξιοποιούνται σωστά. Έπειτα, η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω παρεμβάσεων στα κτίρια και προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η εξοικονόμηση νερού είναι σημαντική με υπεύθυνες συμπεριφορές και εξοπλισμό που περιορίζει την άσκοπη σπατάλη. Τέλος, οι προμήθειες παίζουν βασικό ρόλο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης, καθώς πρέπει να ενημερώνονται και να στηρίζουν βιώσιμες πρωτοβουλίες.

Σε μια εποχή που είναι κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τον κλάδο της καφεστίασης και φιλοξενίας είναι περισσότερο από μια σύγχρονη τάση, είναι καθαρή στρατηγική για ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα. Μέσα από την εξαιρετική πρωτοβουλία Zero Waste HoReCa της Coca Cola στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 1.750 επιχειρήσεις, ο τομέας HoReCa στην Ελλάδα ηγείται και μας παρακινεί να συμμετάσχουμε, κάνοντας με μικρές αλλαγές τη διαφορά για έναν καλύτερο, πιο βιώσιμο κόσμο.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια