Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προσφέρει μια συνταγή για νόστιμα και εύκολα μελομακάρονα, ιδανικά για να τα φτιάξετε ξανά και ξανά!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 50 γρ. κονιάκ
- 160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
- 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
- 2 κ.γ. κοφτές κανέλα
- 2 ακέρωτα πορτοκάλια (ξύσμα)
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
- Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία
- Αρχικά, ζυγίστε όλα τα υλικά ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση, κάνοντάς σας τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη.
- Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Η ζύμη
- Σε ένα άλλο μπολ, συνδυάστε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Διαλύστε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας αρχικά με το σύρμα και μετά με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη.
- Αποφύγετε να ζυμώσετε υπερβολικά, ώστε τα μελομακάρονα να παραμείνουν αφράτα και να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Ζύμωμα – Πλάσιμο
- Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης, σε μέγεθος καρυδιού, και πλάστε τις σε μπαλάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
- Ελαφρώς πατήστε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε σχέδια και τρυπούλες, που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση του σιροπιού.
- Αφού πλάσετε τα πρώτα ταψιά, τοποθετήστε τα στο φούρνο.
Ψήσιμο
- Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά στους 160 ºC.
- Θα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανά, και η μυρωδιά τους θα σας προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμα.
- Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες και να τα σιροπιάσετε σταδιακά καθώς τελειώνουν.
- Τα ψημένα μελομακάρονα διατηρούνται σε αεροστεγές κουτί, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλούν.
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφήστε τα να βράσουν για 3 λεπτά.
- Ξαφρίστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σιροπιάζουμε
- Βουτήξτε τα μελομακάρονα στο σιρόπι, ένα-ένα, για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
- Έτσι θα παραμείνουν μελωμένα και αφράτα, διαλύονται στο στόμα χωρίς να είναι σκληρά.
- Αν προτιμάτε πιο σιροπιασμένα μελομακάρονα, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με σιρόπι.
- Αφήστε τα να απορροφήσουν το σιρόπι καλά. Προτιμώ την πρώτη εκδοχή με λίγο σιρόπι.
- Στο τέλος, πασπαλίστε τα με αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, όπως προτείνει το argiro.gr.