Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ανακοινώνοντας την συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών και την μετακίνηση δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα. Ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στους στρατιώτες του ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται καθημερινά για να προετοιμαστούν για πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.
«Ο Λίβανος και το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσουν «εντός ωρών» αν θα αποδεχτούν την πρόταση ΗΠΑ – Γαλλίας», ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός ως «σημαντική πρόοδο», επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση έχουν αυξηθεί.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του προτιμά μια διπλωματική λύση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα βόρεια σύνορα, αλλά αν η διπλωματία αποτύχει, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, τηρώντας το διεθνές δίκαιο. «Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ και τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.
«Επίγεια κόλαση»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα». Το Ιράν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το Λίβανο «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, αν και το Πεντάγωνο εκτίμησε ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή δεν είναι «άμεσα επικείμενη». Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «ισχύ» και «πανουργία» εναντίον της Χεζμπολάχ μέχρι οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σφυροκόπημα και ανθρωπιστική κρίση
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το αεροπορικό σφυροκόπημα στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις. Πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο στη Βηρυτό ή στη Συρία.
Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες, με τις αρχές να αναφέρουν ότι πάνω από 1.247 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 8η Οκτωβρίου στον Λίβανο, κυρίως άμαχοι. Μαρτυρίες από επιζώντες περιγράφουν σκηνές πανικού και καταστροφής, όπως η Ζέιναμπ αλ Μουσάουι, που είπε ότι «ανθρώπινα μέλη σκορπίστηκαν παντού γύρω μας» κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Αντίκτυποι στην περιοχή
Στο Ισραήλ, σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-εδάφους, ο οποίος αναχαιτίστηκε. Ήταν η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ επιχείρησε τέτοια επίθεση. Το λιβανικό κίνημα δήλωσε ότι στόχευσε το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών συνεχίζονται. Η κοινή πρόταση ΗΠΑ-Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός είναι μια τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, dpa, Times of Israel