Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να μοιάζει με μια γεωπολιτική επανάληψη της Μέρας της Μαρμότας, καθώς η Βόρεια Κορέα επαναλαμβάνει την πολεμική της ρητορική, απειλώντας να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Ωστόσο, οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες είναι πιο περίπλοκες από ποτέ, με δύο μεγάλους πολέμους σε εξέλιξη – στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή – και αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εντείνει την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστάσιου της Βόρειας Κορέας, πραγματοποιώντας περισσότερες δοκιμές πυραύλων και ενισχύοντας τις συμμαχίες του, ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Πρόσφατα, κήρυξε τη Νότια Κορέα ως «εχθρική χώρα», αποκόπτοντας τις γέφυρες με τη Σεούλ και προχωρώντας σε ανατινάξεις δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στη στρατιωτική γραμμή οριοθέτησης.
Η Βόρεια Κορέα ενισχύει περαιτέρω την στρατιωτική της παρουσία κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, με τα κρατικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια νέοι έχουν σπεύσει να καταταγούν στον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει «χωρίς δισταγμό» πυρηνικά όπλα σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης της εθνικής του κυριαρχίας, ακόμα και αν αυτή είναι ελάχιστη.
Η Νότια Κορέα αρνείται κάθε εμπλοκή, παρόλο που η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εκτοξεύει μπαλόνια με προπαγανδιστικά φυλλάδια και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Σεούλ. Η Νότια Κορέα έχει επανεκκινήσει τις προπαγανδιστικές εκπομπές με μεγάφωνα κατά μήκος της μεθορίου και έχει αναστείλει τη συμφωνία του 2018 για την αποφυγή ένοπλης σύγκρουσης.
Σχέσεις Ψυχρού Πολέμου
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, 71 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, που έληξε με ανακωχή αλλά χωρίς συνθήκη ειρήνης. Τα σύνορα είναι κλειστά και οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Η πρόσφατη ανατίναξη οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων από την Πιονγιάνγκ ήταν κυρίως συμβολική, καθώς το διασυνοριακό εμπόριο έχει σταματήσει εδώ και χρόνια.
Η προηγούμενη περίοδος συνεργασίας, όταν η Βόρεια Κορέα άνοιξε τη Βιομηχανική Ζώνη Καεσόνγκ για νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, όπως και η προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την ανατίναξη του Διακορεατικού Γραφείου Διασύνδεσης το καλοκαίρι του 2020.
Η εκλογή του συντηρητικού Γιουν Σουκ-Γέολ στην προεδρία της Νότιας Κορέας το 2022 ενίσχυσε τη συμμαχία της Σεούλ με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, με νέες στρατιωτικές ασκήσεις.
Αλλαγή του διεθνούς πλαισίου
Οι ΗΠΑ καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις, καθώς η Κίνα, βασικός υποστηρικτής της Πιονγκγιάνγκ, επιθυμεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή. Η Μόσχα, από την άλλη, φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να επισημαίνει τη σημασία της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο.
Η Δύση ανησυχεί για την αποστολή όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα και την πιθανότητα στρατιωτικής υποστήριξης της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα. Οι αναφορές για μια νέα συμμαχία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας ενισχύουν τους φόβους για την ανατροπή του διεθνούς status quo.
Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στο Ιράν και από τις ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία Πολυμερούς Ομάδας Εποπτείας των Κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, με συμμετοχή πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ.
Νέες ισορροπίες
Η νέα αυτή ομάδα φιλοδοξεί να αναλάβει τον ρόλο του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προχώρησαν στη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού για τις κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ, από την άλλη, προσπαθεί να διευρύνει τις συμμαχίες της, με επισκέψεις αξιωματούχων της σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, Ρόμπερτ Α. Μάνινγκ, εκτιμά ότι η γεωπολιτική αναδιάρθρωση της Βόρειας Κορέας μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις τους επόμενους 6-18 μήνες, με τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, η υποτίμηση της πιθανότητας ενός πολέμου δύο μετώπων στην ανατολική Ασία θα μπορούσε να είναι καταστροφική.