Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία νάρκες κατά προσωπικού, ένα όπλο που είναι απαγορευμένο σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της υποστήριξής της στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε αυτή την αποστολή, προσπαθώντας να ενισχύσει την Ουκρανία λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιανουάριο.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έγκριση των ΗΠΑ για τις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε βάθος ρωσικού εδάφους με τους ATACMS. Αν και οι ΗΠΑ έχουν παράσχει αντιαρματικές νάρκες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η προσθήκη ναρκών κατά προσωπικού αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική τους.
Οι νάρκες κατά προσωπικού σχεδιάζονται για να προκαλούν βλάβες σε εχθρικά στρατεύματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η προστασία εγκαταστάσεων ή ο σχεδιασμός ενέδρας. Ορισμένες νάρκες είναι χρονικά περιορισμένες και δεν λειτουργούν μετά από κάποιο διάστημα, ενώ άλλες παραμένουν επικίνδυνες για δεκαετίες.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι νάρκες που στέλνονται είναι «μη ανθεκτικές», ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι ακόμα και αυτές οι «έξυπνες» νάρκες θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησής τους. Οι νάρκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους, ανεξαρτήτως αν τα θύματα είναι στρατιώτες ή άμαχοι.
Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού είναι απαγορευμένη σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της Σύμβασης του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, γνωστής και ως Συνθήκη της Οτάβα. Παρά την υπογραφή της Ουκρανίας στη συνθήκη αυτή, η χώρα έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από αυτήν λόγω στρατιωτικών αναγκών.
Επιπλέον, μια έκθεση του 2023 από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν νάρκες κατά προσωπικού κατά παράβαση της σύμβασης, ιδιαίτερα στην πόλη Ιζιούμ το 2022, όταν αυτή ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.
Όπως τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός, οι νάρκες κατά προσωπικού «αφήνουν μια μακροχρόνια κληρονομιά θανάτου, τραυματισμών και βασάνων», καθώς η μόλυνση από αυτές καθιστά αδύνατη τη χρήση εκτάσεων γης, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων και καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης των πολιτών. Ο αντίκτυπος από τη χρήση τους στις κοινότητες μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη, γεγονός που καθιστά τις αποφάσεις τους σχετικά με τη χρήση των όπλων αυτών ακόμα πιο αμφιλεγόμενες.
Με πληροφορίες από Skynews