Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε μια ιστορική κίνηση ζητώντας συγγνώμη από τους ιθαγενείς λαούς της Αμερικής, αναγνωρίζοντας τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα παιδιά των ιθαγενών που, για πάνω από έναν αιώνα, απομακρύνονταν βίαια από τις οικογένειές τους και τοποθετούνταν σε οικοτροφεία, όπου υπέστησαν κακομεταχείριση με στόχο την υποχρεωτική ενσωμάτωσή τους στην αμερικανική κοινωνία.
Αυτά τα οικοτροφεία, που λειτουργούσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1970, είχαν ως κύριο στόχο την εξάλειψη του πολιτισμού, της γλώσσας και της ταυτότητας των Αμερικανών ιθαγενών. Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση, τουλάχιστον 973 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις δομές, ενώ πολλά υπέστησαν σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.
«Ζητώ επισήμως συγγνώμη, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, για αυτά που κάναμε», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον καταυλισμό Τζίλα Ρίβερ στην Αριζόνα, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και των γενεών που υπέφεραν από αυτή την τραυματική εμπειρία. «Η οδύνη που προκλήθηκε θα αποτελεί πάντα μεγάλη ντροπή, μια κηλίδα στην αμερικανική ιστορία», πρόσθεσε.
«Η οδύνη που προκλήθηκε θα αποτελεί πάντα μεγάλη ντροπή, μια κηλίδα στην αμερικανική ιστορία»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάιντεν περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν στα οικοτροφεία, όπου τα παιδιά απογυμνώνονταν από την κουλτούρα τους: «Τα παιδιά έφταναν στο σχολείο, τους έκοβαν τα μαλλιά, που θεωρούνταν ιερά, και τα ονόματά τους διαγράφονταν, αντικαθιστώντας τα με αριθμούς ή αγγλικά ονόματα». Ορισμένα από αυτά τα παιδιά αναγκάζονταν σε καταναγκαστική εργασία, ενώ άλλα υιοθετούνταν χωρίς τη συγκατάθεση των βιολογικών γονιών τους ή άφηναν να πεθάνουν και θάβονταν σε ανώνυμους τάφους.
Μια σπάνια συγγνώμη
Η συγγνώμη αυτή από τον πρόεδρο είναι σπάνια και έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Η υπουργός Εσωτερικών, Ντεμπ Χάαλαντ, δήλωσε ότι είναι τόσο ιστορική που δεν μπορεί να εκφράσει επαρκώς τις συνέπειές της. «Σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν να εκφράσουν οι λέξεις», εξήγησε, αναφέροντας τη δική της οικογενειακή ιστορία με παρόμοιες εμπειρίες.
Η Χάαλαντ, η πρώτη Αμερικανίδα υπουργός στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεκίνησε το 2021 μια εκτενή έρευνα που οδήγησε σε μια λεπτομερή έκθεση. Επίσης, πραγματοποίησε περιοδεία σε 12 κοινότητες ιθαγενών Αμερικανών, δίνοντας την ευκαιρία στα θύματα να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
«Για περισσότερο από έναν αιώνα, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αυτοχθόνων, από την ηλικία των 4 ετών, αρπάζονταν από την οικογένεια και την κοινότητά τους και τοποθετούνταν βίαια σε οικοτροφεία που ανήκαν στην αμερικανική κυβέρνηση ή σε θρησκευτικούς θεσμούς», είπε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι επί δεκαετίες αυτό το φρικτό κεφάλαιο είχε αποκρυβεί από τα βιβλία της ιστορίας.
Επιπλέον, φέτος, καθολικοί επίσκοποι αναγνώρισαν δημόσια τον ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο «τραύμα» που υπέστησαν οι ιθαγενείς και ζήτησαν συγγνώμη. Στον γειτονικό Καναδά, οι αρχές έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν αυτή τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας τους, με την ανακάλυψη περισσότερων από 1.000 ανώνυμων τάφων κοντά σε πρώην καθολικά οικοτροφεία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει τους ιθαγενείς λαούς, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υποδομών στους ινδιάνικους καταυλισμούς και χαρακτηρίζοντας πολλές τοποθεσίες των προγόνων τους ως «εθνικά μνημεία».