Στις εκλογές των ΗΠΑ, συχνά υποστηρίζεται ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι οι κύριοι παράγοντες που κινητοποιούν τους ψηφοφόρους και επηρεάζουν τις επιλογές τους.
Η οικονομία είναι το παν!
Οι ανησυχίες σχετικά με οικονομικά ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική, αν και συχνά παραβλέπεται, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε οριακές εκλογές, όπως αυτές που αναμένονται φέτος.
Ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον το 1992, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «It’s the economy, stupid!» (είναι η οικονομία, βλάκα!), υπογραμμίζοντας τη σημασία των οικονομικών θεμάτων στην εκλογική διαδικασία.
Ακόμα και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε κερδίσει τη στρατιωτική νίκη κατά των ιρακινών δυνάμεων, αυτό δεν του εξασφάλισε τη νίκη στις εκλογές.
Αυτή η αντίληψη έχει γίνει θεμελιώδης στις προεκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ιστορικοί και αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι μόνο εν μέρει αληθινή, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
Η εξωτερική πολιτική στο προσκήνιο;
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι αμελητέα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, προειδοποιούν οι ειδικοί, ειδικά σε περιπτώσεις που οι εκλογές είναι πολύ κοντές και οι αποφάσεις μπορούν να κριθούν από λεπτές διαφορές.
Με την τρέχουσα κατάσταση να περιλαμβάνει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και πόρους.
The U.S. presidential election in November could have a profound effect on the outcome of the war in Ukraine, and by extension, the future of European security, write @CFR_CPA‘s Paul B. Stares and Molly Carlough. https://t.co/9juDfOR25D
— Council on Foreign Relations (@CFR_org) October 15, 2024
Επιπλέον, ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι υψηλής προτεραιότητας για πολλούς ψηφοφόρους.
Αυτό δείχνει ότι η οικονομία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει την ψήφο των Αμερικανών τον επόμενο μήνα.
Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center αποκάλυψε ότι το 62% των ψηφοφόρων θεωρεί την εξωτερική πολιτική ως πολύ σημαντική.
Οι ανησυχίες για την εξωτερική πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ και το 54% των υποστηρικτών της Χάρις.
«Σε πολύ οριακές εκλογές, όπως αυτές που έχουμε φέτος, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να κρίνουν την ισορροπία», σημειώνει ο Γκρέγκορι Αφταντιλιάν, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
«Η στάση των ψηφοφόρων για τη διαχείριση των πολέμων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι καθοριστική για τις αναποφάσιστες πολιτείες και, κατ’ επέκταση, για τις εκλογές».
Μύθος ή πραγματικότητα;
Η αντίληψη ότι η εξωτερική πολιτική έχει δευτερεύουσα σημασία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει εδραιωθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Πριν από αυτό, οι έρευνες έδειχναν ότι το 30-60% των ψηφοφόρων θεωρούσε την εξωτερική πολιτική ως το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 5%.
«Αυτή η αντίληψη έχει αναπτυχθεί κυρίως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», λέει ο Τζέφρι Α. Φρίντμαν, αναπληρωτής καθηγητής κυβερνητικής πολιτικής.
Ακόμη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι πολυάριθμοι πόλεμοι που ακολούθησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν επηρέασαν σημαντικά την εκλογική διαδικασία.
Η ικανότητα ενός υποψηφίου να φαίνεται ισχυρός και αποφασιστικός διεθνώς είναι συχνά πιο σημαντική από τις λεπτομέρειες των πολιτικών αποφάσεων.
Οι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας, αλλά επίσης δεν θέλουν να βλέπουν ηγέτες που δείχνουν αδυναμία απέναντι σε ξένες επιθέσεις.
Οι υποψήφιοι προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αποφυγή στρατιωτικών εμπλοκών και την ανάγκη να δείξουν αποφασιστικότητα.
Αυτό είναι το στοίχημα που κάνουν τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η Καμάλα Χάρις, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται.
Η ψήφος για τη Γάζα
Η στρατηγική των αόριστων υποσχέσεων μπορεί να μην είναι επαρκής, δεδομένης της βαθιάς αμερικανικής εμπλοκής στους πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Με τις δημοσκοπήσεις να είναι αβέβαιες και τα περιθώρια να είναι στενά, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πώς θα επηρεάσει η απογοήτευση των Αμερικανών για την υποστήριξη του Ισραήλ την εκλογική διαδικασία.
Το ερώτημα παραμένει αν οι ψηφοφόροι που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη θα επιλέξουν τον Τραμπ, θα μείνουν απογοητευμένοι ή θα ψηφίσουν απρόθυμα τη Χάρις, που συνεχίζει την πολιτική του Μπάιντεν.
Ωστόσο, η πιθανότητα μια ψήφος διαμαρτυρίας για τη Γάζα να κρίνει την εκλογική αναμέτρηση δεν είναι αμελητέα, όπως δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι
«Αν η Χάρις χάσει και αυτό οφείλεται στην αποχή των μουσουλμάνων ψηφοφόρων στις κρίσιμες πολιτείες, θα είναι λόγω του ζητήματος της Γάζας», δήλωσε η Ντάλια Μογκαχέντ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής και Κατανόησης.
Our latest survey shows that American Muslim voters could be pivotal in battleground states like Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, and Wisconsin. pic.twitter.com/xUtlF1ozhu
— CAIR National (@CAIRNational) September 10, 2024
Η Μογκαχέντ επισημαίνει ότι το 65% των μουσουλμανικών ψήφων είχε κατευθυνθεί προς τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, αλλά η υποστήριξη αυτή έχει μειωθεί δραματικά.
Η Χάρις έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ και, παρά τις προσπάθειές της να εκφράσει κατανόηση για την κατάσταση των Παλαιστινίων, δεν έχει δείξει προθυμία να αλλάξει πολιτική.
Το ιστορικό υποδεικνύει ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι μπορεί να είναι καθοριστικοί, όπως έχουν δείξει άλλες ομάδες που έχουν αντιδράσει σε πολιτικές που δεν τους ευνοούν.
«Η ιδέα ότι ορισμένες δημογραφικές ομάδες έχουν έντονες προτιμήσεις στην εξωτερική πολιτική δεν είναι νέα», λέει ο Φρίντμαν, προσθέτοντας ότι η απειλή από μια κοινότητα να μην ψηφίσει έναν υποψήφιο είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Εξωτερική πολιτική και εσωτερικά ζητήματα
Όμως, δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι και οι νέοι ψηφοφόροι που θεωρούν τον πόλεμο στη Γάζα ως το πιο πιεστικό ζήτημα αυτού του εκλογικού κύκλου.
Σε πολλές κοινότητες, ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες, η εξωτερική πολιτική συχνά συνδέεται άμεσα με τα εσωτερικά ζητήματα, όπως επισημαίνει η Ράσα Μουμπάρακ, οργανώτρια στην Φλόριντα.
«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μπορούν να συνδέσουν τις καθημερινές τους συνθήκες με τις εξελίξεις στη Γάζα», λέει η Μουμπάρακ.
US sending Israel $1 billion in military aid, Biden administration tells Congresshttps://t.co/bdrDrbhaC8
— The Times of Israel (@TimesofIsrael) May 15, 2024
Η Μουμπάρακ τονίζει ότι οι κοινωνικές ανάγκες και οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται σε στρατιωτικές προσπάθειες επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
«Πέρα από το ηθικό ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κατανοούν τις συνέπειες των πολιτικών που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», καταλήγει.