Η ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας αυξάνεται συνεχώς. Αυτό το μπλοκ, που ορισμένοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν ως νέο «άξονα του κακού», αντιπαρατίθεται στο ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρείται ότι εκπροσωπεί το «καλό» στον κόσμο.
Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την αποστολή βορειοκορεατικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, όπου συμμετέχουν στις μάχες κατά του στρατού του Κιέβου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διέψευσε τις αμερικανικές πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε στρατεύματα στη Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι δυνάμεις αυτές ανέρχονται σε 3.000 στρατιώτες, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι 10.000.
Ο Μπρους Μπένετ, ειδικός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης RAND, προτείνει ότι μια στρατηγική για να «σπάσει» αυτός ο άξονας είναι να καλλιεργηθεί δυσπιστία μεταξύ των μελών του, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες διαφορές τους. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να οργανώσουν εκτενείς επιχειρήσεις ενημέρωσης για να αναδείξουν τις διαφορές και να τροφοδοτήσουν τη δυσπιστία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Βόρειας Κορέας», δηλώνει στο The National Interest.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο Μπένετ προτείνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναδείξουν τη φιλοδοξία της Κίνας για κυριαρχία στη Βορειοανατολική Ασία, τονίζοντας πώς η συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία αψηφά αυτή την κυριαρχία και προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο. «Η Κίνα πρέπει να κατανοήσει ότι η Βόρεια Κορέα απειλεί την ασφάλεια της περιοχής, κάτι που θα μπορούσε να την παρακινήσει να πιέσει για περιορισμούς στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ», προσθέτει.
Η Βόρεια Κορέα απειλεί συχνά με χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο στην περιοχή. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο Κινέζος ηγέτης Σι Τσινπίνγκ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει πόλεμο ή χάος στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενημέρωσης θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους Κινέζους ηγέτες και πολίτες σχετικά με αυτές τις απειλές.
Ο Μπένετ προτείνει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα μέσω των μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει παρωχημένο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, προκαλώντας απώλειες για τις ρωσικές δυνάμεις. Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους πολίτες της Βόρειας Κορέας ότι οι στρατιωτικές τους προμήθειες εξαντλούνται, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ρωσικές πληρωμές προς την Πιονγιάνγκ.
Ο Μπένετ τονίζει ότι είναι σημαντικό να φτάσει το μήνυμα στον βορειοκορεατικό λαό ότι οι στρατιώτες τους μπορεί να θυσιαστούν στο ουκρανικό μέτωπο. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οργή στις οικογένειές τους στην Πιονγιάνγκ και να επηρεάσει τη στάση τους απέναντι στο καθεστώς», προσθέτει.
Ο ειδικός αναλύει ότι η στρατιωτική ζωή των Βορειοκορεατών που υποστηρίζουν τη Ρωσία πιθανότατα δεν είναι ικανοποιητική. Η κακή μεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις μπορεί να τους καθιστά ευάλωτους σε ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. «Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δεν είναι απαραίτητα ένδειξη μιας μακροπρόθεσμης συμμαχίας και οι αμερικανικές εκστρατείες ενημέρωσης θα μπορούσαν να επιταχύνουν την κατάρρευσή της», καταλήγει ο Μπένετ.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει από τις προτάσεις της RAND είναι πώς μπορεί να λειτουργήσει μια στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, δεδομένου ότι είναι κλειστές κοινωνίες και οι δυτικές πληροφορίες δεν είναι εύκολα αποδεκτές.