Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο του Ulster στην Ιρλανδία, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διάδοχος του θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας, χαιρέτησε το κοινό με ένα χαμόγελο και μια χειραψία. Ωστόσο, η υποδοχή του δεν ήταν θερμή, καθώς διαδηλωτές και φοιτητές που διαμαρτύρονταν κατά της μοναρχίας και υπέρ της Παλαιστίνης τον υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες και χλευασμούς.
Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνισαν την αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι του προσέφεραν ένα «παγωμένο αντίο» καθώς κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του, με τις φωνές «Ελεύθερη Παλαιστίνη και Γάζα» να ακούγονται καθαρά.
The Prince of Wales was greeted with boos and jeers from a crowd of pro-Palestine protesters as he arrived at the Ulster University in Belfast today. pic.twitter.com/fqFgYFvHu8
— Belfast Telegraph (@BelTel) November 14, 2024
Η Γάζα και η σιωπή
Προτού επισκεφτεί το πανεπιστήμιο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το «ανθρώπινο κόστος» της σύγκρουσης στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις επιθέσεις της ΙDF, γεγονός που προκάλεσε κριτική.
«Εγώ, όπως πολλοί άλλοι, θέλω να δω ένα τέλος στις μάχες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε, χωρίς να αναγνωρίσει το ανθρώπινο κόστος για τον Παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι θάνατοι από την ισραηλινή επιχείρηση ανέρχονται σε περισσότερους από 42.227, με τραυματίες 98.464 από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Μια μηχανή του χρήματος
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε επίσης ένα έργο στο Μπέλφαστ, με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης για τους νέους. Στη διάρκεια της επίσκεψης, συνάντησε τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζέιμς Μάρτιν, τον πρώτο ηθοποιό με σύνδρομο Down που κέρδισε Όσκαρ.
Στο πανεπιστήμιο, ο Ουίλιαμ συμμετείχε σε δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε μια αίθουσα προσομοίωσης, όπου συζήτησε τις παραγωγές που γυρίζονται στη Βόρεια Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξέφρασε την επιθυμία του να δοκιμάσει μια μοτοσικλέτα που υπήρχε στο στούντιο.
Ωστόσο, η έξοδός του από το πανεπιστήμιο συνοδεύτηκε από τις αποδοκιμασίες των Βορειοιρλανδών, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μοναρχία.
«Όχι!»
Λίγες ημέρες πριν από την ενθρόνιση του Καρόλου Γ’, μια δημοσκόπηση από το YouGov έδειξε ότι το 58% των Βρετανών υποστηρίζει τη διατήρηση της μοναρχίας, ενώ μόλις το 26% επιθυμεί να αντικατασταθεί από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Ωστόσο, το 59% των νέων απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο βασιλιάς Κάρολος έχει επαφή με τις εμπειρίες του μέσου πολίτη.
Τα κόστη του θρόνου
Ο Κάρολος Γ’ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς είναι πιθανώς ο πιο αντιδημοφιλής μονάρχης στη Βρετανία. Η οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας, σε συνδυασμό με πρόσφατα σκάνδαλα, έχει πλήξει την εικόνα του και του πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Στην Ευρώπη, οι μοναρχίες επαναξιολογούνται, με πολλές να προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους. Στη Δανία, η βασίλισσα Μαργκερίτε αφαίρεσε προνόμια από τέσσερα εγγόνια της, ενώ ο Σουηδός βασιλιάς ακύρωσε τίτλους σε πέντε από τα εγγόνά του, κόβοντας ταυτόχρονα και την χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους.
Λάσπες και αποδοκιμασίες
Στην Ισπανία, το βασιλικό ζεύγος αντιμετώπισε οργισμένες αντιδράσεις κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες περιοχές από πλημμύρες. Οι κάτοικοι τους επιτέθηκαν με λάσπες, φωνάζοντας «Δολοφόνοι!» και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την απουσία δράσης από την πλευρά της μοναρχίας.
Η βασίλισσα Λετίθια, εμφανώς σοκαρισμένη, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ενώ οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή της αναστάτωσής της. Οι αντιδράσεις αυτές καταδεικνύουν την απογοήτευση του κόσμου απέναντι στη μοναρχία και την ανάγκη για αλλαγές.