Ο Τζουζέπ Μπορέλ, ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, έχει προτείνει την αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ. Αυτή η πρόταση προήλθε λόγω των σοβαρών επικρίσεων για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η επιστολή του κ. Μπορέλ, που απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές συμβούλιο τους, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Σε αυτήν, επισημαίνει τις «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, για τις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει «επαρκείς» απαντήσεις.
Ο πολιτικός διάλογος, που προβλέπεται από τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2000, μπορεί να ανασταλεί εάν οι υπουργοί αποφασίσουν να επικαλεστούν τη ρήτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Μπορέλ σκοπεύει να εισηγηθεί αυτήν την απόφαση στο συμβούλιο.
Δυσκολίες στην επίτευξη ομόφωνης απόφασης
Η πρόταση του κ. Μπορέλ θα απαιτήσει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη, κάτι που οι διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν σχεδόν απίθανο. Πολλοί πρεσβευτές κρατών μελών εξέφρασαν αντιρρήσεις κατά την ενημέρωση για την πρόταση, γεγονός που δείχνει τη διχόνοια που επικρατεί στην ΕΕ σχετικά με το ζήτημα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση αποσκοπεί στο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση όσον αφορά τις ανησυχίες της ΕΕ για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.
Στοιχεία για τα θύματα του πολέμου
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν το 70% των θυμάτων του πολέμου είναι γυναίκες και παιδιά, καταδικάζοντας τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαμόρφωση μιας ενιαίας και σαφούς στάσης σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. Κάποια κράτη μέλη, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, υποστηρίζουν το Ισραήλ, ενώ άλλα, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, εκφράζουν έντονη κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση.
Η έλλειψη διαδικασίας και προετοιμασίας γύρω από την πρόταση του κ. Μπορέλ έχει προκαλέσει «κατάπληξη» στους πρεσβευτές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η ΕΕ είναι πιο διχασμένη από ποτέ σε αυτό το θέμα.