Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς, που ξεκίνησε μετά την 7η Οκτωβρίου, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 116.300 ανθρώπων σε Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη, ενώ το Ισραήλ εισβάλει στον Λίβανο. Αυτή η τραγική στατιστική αφορά την περίοδο από την 7η Οκτωβρίου 2023 έως την 1η Οκτωβρίου 2024 και προέρχεται από έρευνα της ελληνοαμερικανίδας επίκουρης καθηγήτριας στο Κολέγιο Μπαρντ των ΗΠΑ, Σοφίας Σταματοπούλου-Ρόμπινς, η οποία επεξεργάστηκε δεδομένα του ΟΗΕ.
Από τους 116.300 θανάτους, οι 53.887 οφείλονται σε άμεσες πολεμικές συγκρούσεις και στρατιωτική βία. Ωστόσο, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος Costs of War του Πανεπιστημίου Μπράουν, εστιάζει στους έμμεσους θανάτους, που ανέρχονται σε 67.413 Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από πείνα και έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη για χρόνιες ασθένειες.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι έμμεσοι θάνατοι προκύπτουν από ασθένειες και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες σχετίζονται με την καταστροφή δημόσιων υποδομών και πηγών διαβίωσης από τον πόλεμο, τη μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, καθώς και περιβαλλοντικές ζημιές. Αυτοί οι θάνατοι δεν συμβαίνουν απαραίτητα άμεσα ή αμέσως μετά τις μάχες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της πλήρους έκτασης των επιπτώσεών τους στην υγεία του πληθυσμού.
Η ειδικός τονίζει ότι η εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων θα απαιτήσει χρόνια, και αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων από την άμεση βία.
Στη Λωρίδα της Γάζας, το 90% του πληθυσμού (πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει εκτοπιστεί και ζει σε προσωρινά καταφύγια, χωρίς χρήματα για να αγοράσει βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα. Το 96% του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, με 2,15 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε επίπεδα κρίσης πείνας ή χειρότερα.
Η διαθέσιμη ποσότητα νερού στη Γάζα έχει μειωθεί κατά 94%, φτάνοντας μόλις τα 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο, λιγότερο από το 1/3 του ελάχιστου που συνιστάται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τον Μάιο, μόνο 4 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας παρέμειναν ανέπαφα από ζημιές ή επιθέσεις.
Περισσότεροι από 880 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να θεωρούνται κύριοι υπεύθυνοι. Η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στη Γάζα και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει περιορίσει τις ανθρωπιστικές αποστολές, μειώνοντας την ποσότητα τροφίμων και άλλων κρίσιμων προμηθειών που εισέρχονται στην περιοχή.
Ανάμεσα στον Οκτώβριο 2023 και τον Φεβρουάριο 2024, μόλις 5.300 φορτηγά τροφίμων έφτασαν στη Γάζα, σε σύγκριση με τα 17.400-20.880 που θα είχαν εισέλθει κατά τη διάρκεια μιας συγκρίσιμης προπολεμικής περιόδου. Οι ΗΠΑ είναι επίσης συνυπεύθυνες για αυτή την ανθρωπιστική κρίση, καθώς έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 22,76 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και τις σχετικές επιχειρήσεις στην περιοχή μέσα σε μόλις ένα χρόνο.