Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο στη Γάζα. «Είναι χαρά μου να βλέπω εδώ τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, ο οποίος έχει δώσει σκληρούς αγώνες για να φτάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «βαρβάρους» και έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. «Τι περιμένετε για να σταματήσετε τη γενοκτονία στην Γάζα;», ρώτησε, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Ερντογάν επανέφερε τη σύγκριση του Νετανιάχου με τον Χίτλερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. «Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη;», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας την ισραηλινή κατοχή στην περιοχή ως πηγή του προβλήματος στο Μεσανατολικό.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη θέση της χώρας του κατά του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, καλώντας όλους τους λαούς να ενωθούν κατά της σφαγής των Παλαιστινίων.
Συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και συνεργασία στο Αιγαίο
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράκ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους Κούρδους και τη συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε με τη Βαγδάτη.
Όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλουμε να δούμε αυτές τις θάλασσες ως περιοχές ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων». Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.
Η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο
Σχολιάζοντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Ερντογάν είπε: «Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση» και επανέλαβε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη βιώσιμη οδός για την επίλυση του Κυπριακού. Κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, προκειμένου να τερματιστεί η «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.