13.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Ερυθρός Σταυρός: Καταγγέλλει την απειλή κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»

«Ερυθρός Σταυρός: Καταγγέλλει την απειλή κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Μιριάνα Σπόλιαριτς, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την «επικίνδυνη» καταστρατήγηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, τόνισε την ανάγκη τα κράτη να επαναφέρουν την τήρηση αυτού του δικαίου ως «πολιτική προτεραιότητα» (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Jim Urquhart, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε χωριά του Λιβάνου).

Η Σπόλιαριτς υπενθύμισε ότι «το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν αποτρέπει τους πολέμους, αλλά καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής τους», προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να οικοδομηθεί η ειρήνη. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό το δίκαιο «καταπατάται συστηματικά» από κράτη που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη»

«Η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε η Σπόλιαριτς, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες από τις ένοπλες συγκρούσεις ενδέχεται να μας στοιχειώνουν για πολλές δεκαετίες. Υπογράμμισε ότι είναι «απαραίτητο να δράσουμε τώρα» για να περιορίσουμε τις καταστροφές.

Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ αναφέρθηκε στις υψηλής έντασης ένοπλες συρράξεις που παρατηρούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στο Σουδάν και στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η ουδετερότητα της ΔΕΕΣ βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση. «Λίγοι οργανισμοί μπορούν να αναλάβουν τον ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο που διαδραματίζουμε εμείς», σημείωσε, αναφερόμενη στην απομάκρυνση ανθρώπων από το Σουδάν και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης

Η Σπόλιαριτς επισήμανε επίσης ότι η πρόσβαση της ΔΕΕΣ στους πληθυσμούς που πλήττονται από τις συγκρούσεις «παρεμποδίζεται και εργαλειοποιείται ολοένα περισσότερο». Ο Ερυθρός Σταυρός είναι εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 1949, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό των επιπτώσεων των ένοπλων συγκρούσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με έξι χώρες: τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιορδανία, το Καζακστάν και τη Νότια Αφρική. «Ο σκοπός μας δεν είναι να επανεφεύρουμε τις Συμβάσεις της Γενεύης, αλλά να προτρέψουμε τα κράτη να τις εφαρμόσουν», εξήγησε η κυρία Σπόλιαριτς.

Η ανάγκη για εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου γίνεται όλο και πιο επιτακτική, καθώς οι μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες θα βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη. «Η πρόληψη των ένοπλων συγκρούσεων θα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», πρόσθεσε.

«Πολιτική προτεραιότητα»

Η Σπόλιαριτς τόνισε ότι τα έξι κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δεσμεύονται να ενισχύσουν την οικουμενική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Δεν ξεκινάμε διαδικασία διαπραγμάτευσης νέων συμφωνιών», διευκρίνισε, αλλά οι ομάδες εργασίας θα ετοιμάσουν προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν το 2026 από τα κράτη.

«Συνοψίζοντας, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να επαναφέρουν την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ως πολιτική προτεραιότητα», κατέληξε η πρόεδρος της ΔΕΕΣ.

Πηγή: ΑΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια