Το βράδυ της Παρασκευής (29/11), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, οι δυνάμεις καταστολής στη Γεωργία χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και νερό υπό πίεση προκειμένου να διαλύσουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028.
Η κατάσταση στη Γεωργία έχει επιδεινωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, αναδείχθηκε πρώτο. Η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχουν καταγγείλει παρατυπίες στη διαδικασία των εκλογών.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες, εκτόξευαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας. Η Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το αντικυβερνητικό «κίνημα αντίστασης» που έχει προκύψει.
Άγρια καταστολή στη Γεωργία
Η Ελένε Χοστάρια, ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Συνασπισμού για την Αλλαγή, υπέστη κάταγμα στο χέρι κατά τη διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων, την οποία συνέκρινε με τις τακτικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, με το χέρι της ακρωτηριασμένο, δήλωσε: «Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα τα παρατήσουμε. Πρέπει όμως η διεθνής κοινότητα να σκεφτεί πώς θα στηρίξει τους ανθρώπους που πιστεύουν πραγματικά στις ευρωπαϊκές αξίες».
Το «πάγωμα» των συνομιλιών
Η απόφαση να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει έντονη οργή στη Γεωργία, καθώς αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο στόχο της χώρας. Εκατοντάδες υπάλληλοι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές καταγγέλλοντας το πάγωμα ως αντισυνταγματικό.
Ορισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφεραν ότι αναστέλλουν τα μαθήματα λόγω των αναταραχών, ενώ ομοσπονδίες επιχειρήσεων κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Γεωργία χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» τη στάση του κυβερνώντος κόμματος και καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων.
Η κατάσταση στη Γεωργία παραμένει τεταμένη, με τις αρχές και την κοινωνία να βρίσκονται σε σύγκρουση, καθώς οι πολίτες απαιτούν σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ