10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓερμανία: Οι υποψήφιοι καγκελάριοι και οι γκάφες του Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Οι υποψήφιοι καγκελάριοι και οι γκάφες του Όλαφ Σολτς

Δύσκολες στιγμές για τους υποψηφίους καγκελάριους στη Γερμανία, η οποία δοκιμάζεται πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά, και ιδιαίτερα για τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Με την κυβέρνηση μειοψηφίας του, σε συνεργασία με τους Πράσινους, να έχει προκύψει μετά την κατάρρευση της τρικομματικής συμμαχίας λόγω της αποχώρησης των Φιλελευθέρων, ο Σολτς προγραμματίζει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, τη Μπούντεσταγκ, στις 16 Δεκεμβρίου.

Αυτή η διαδικασία θεωρείται περισσότερο τυπική, καθώς η χώρα κινείται προς πρόωρες εκλογές, οι οποίες αναμένονται στις 23 Φεβρουαρίου. Ενώ τα άλλα μεγάλα κόμματα, εντός και εκτός του «δημοκρατικού τόξου», έχουν ήδη καθορίσει τους υποψήφιους για την καγκελαρία, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται σε εσωκομματική αναταραχή.

Μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν είναι δημοφιλής, αντιμετωπίζει αμφισβήτηση από μέσα στο κόμμα του, προχωρώντας προς τις κάλπες με μειωμένη στήριξη.

Η εσωκομματική κρίση έχει φανεί εδώ και καιρό, αλλά κορυφώθηκε με έντονες παρεμβάσεις στο Βερολίνο, τη στιγμή που ο Σολτς ήταν στο εξωτερικό για τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία. Δύο επιδραστικοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, η Βίμπκε Έσνταρ και ο Ντιρκ Βίζε, από τις αριστερές και συντηρητικές πτέρυγες αντίστοιχα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια νέα υποψηφιότητα του Σολτς, υποστηρίζοντας τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θεωρείται από πολλούς «σωτήρας» του SPD.

Η δημοτικότητα του Πιστόριους έχει αυξηθεί, ενώ ο Σολτς, παρά την αρχική στήριξη από στελέχη της κομματικής ηγεσίας, κατηγορείται ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση, επιτρέποντας μια συζήτηση που μπορεί να βλάψει προεκλογικά το κόμμα. Τελικά, το θρίλερ έληξε το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Πιστόριους ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει το κομματικό χρίσμα, αν και η εσωκομματική αναταραχή παραμένει.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την παραλαβή του πρώτου επιχειρησιακού συστήματος αεράμυνας IRIS-T SLM από τη Γερμανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο (REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo)

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

«Τα θαύματα γίνονται μια φορά» είναι το κεντρικό μήνυμα όσων υποστήριζαν την υποψηφιότητα του Μπόρις Πιστόριους ως επόμενου καγκελάριου του SPD. Πιστεύουν ότι υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς, ο οποίος το 2021 οδήγησε το κόμμα σε μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη, οι Σοσιαλδημοκράτες κινδυνεύουν αυτή τη φορά με συντριβή.

Νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το SPD παραμένει στάσιμο στο 15%, πολύ πίσω από το 25,7% που είχε στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πρώτη παραμένει η κεντροδεξιά «Χριστιανική Ένωση» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) με 33%, ακολουθούμενη από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 18%. Μοναδικό άλλο κόμμα που ξεπερνά το εκλογικό όριο του 5% είναι οι Πράσινοι με 11%.

Στην πιο πρόσφατη μέτρηση δημοτικότητας του ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild, ο Σολτς κατατάσσεται στην 20η και τελευταία θέση, ενώ ο Πιστόριους παραμένει στην κορυφή, παρά την έλλειψη εμπειρίας στα οικονομικά, που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Γερμανίας αυτή τη στιγμή.

Οι υποστηρικτές του Σολτς, από την άλλη, τονίζουν ότι έχει εξελιχθεί σε έναν έμπειρο διαχειριστή κρίσεων, ικανό να διατηρεί τη συνοχή της χώρας. Υπενθυμίζουν την περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η δημοτικότητα εξασθένησε γρήγορα πριν από τις εκλογές του 2017.

Στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών στο SPD είναι η αποφυγή μιας εσωκομματικής κρίσης όπως αυτή του 2008, όταν απομακρύνθηκε ο Κουρτ Μπεκ και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, χάνοντας τελικά από την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Όλαφ Σολτς και Μπόρις Πιστόριους σε «πηγαδάκι» στη Μπούντεσταγκ, στις 13 Νοεμβρίου (REUTERS/Lisi Niesner)

Ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον Όλαφ Σολτς

«Το μόνο που μπορώ να αποκλείσω είναι να γίνω Πάπας μια μέρα», αστειεύτηκε ο Μπόρις Πιστόριους στις 18 Νοεμβρίου. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες μέχρι να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε έναν εξαιρετικό καγκελάριο», τη στιγμή που οι φήμες για πιέσεις προς τον Σολτς να αποσυρθεί από την κούρσα κυκλοφορούσαν.

Παρά τη δημόσια στήριξή του από την ηγεσία του SPD, πολλοί στο κόμμα αναρωτιούνται γιατί δεν υπήρξε άμεση παρέμβαση για να κλείσει νωρίτερα το θέμα της υποψηφιότητας, προκειμένου να αποτραπεί η βλαπτική για την ήδη ευάλωτη θέση των Σοσιαλδημοκρατών συζήτηση.

Ακόμα και τώρα, ενώ ο δρόμος φαίνεται ανοιχτός για τον Σολτς και την εκ νέου υποψηφιότητά του, οι προκλήσεις παραμένουν. Η εσωκομματική αμφισβήτησή του είναι δύσκολο να κρυφτεί κάτω από το χαλί στο όνομα της κομματικής ενότητας. Αυτή η ενότητα πιθανότατα θα δοκιμαστεί και μετά τις εκλογές, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αποφασίσουν για μια νέα συγκυβέρνηση με τη Χριστιανική Ένωση, τον πιθανό μεγάλο νικητή των εκλογών.

Η κεντροδεξιά έχει ήδη ανακοινώσει τον υποψήφιο καγκελάριο της, τον Φρίντριχ Μερτς, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό με κοινωνικές συντηρητικές και οικονομικές φιλελεύθερες απόψεις, ο οποίος δεν έχει εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή και έρχεται σε μια Γερμανία που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο