Ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στη Γερμανία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 3,48 εκατομμύρια πρόσφυγες ζούσαν στη χώρα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Αυτή η αύξηση των 60.000 ατόμων σε σχέση με το τέλος του 2023 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του ’50.
Από αυτούς, 226.882 άτομα είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, με το 80% να βρίσκεται σε «καθεστώς ανοχής» και να μην απελαύνεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, η οποία επικαλείται στοιχεία από το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών, οι πρόσφυγες περιλαμβάνουν αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και άτομα που βρίσκονται σε «καθεστώς ανοχής», όπως αυτοί που έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες απέλασης. Περίπου 1,18 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από την Ουκρανία, ενώ ακολουθούν πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Καθεστώς ανοχής: Τι σημαίνει
Τα στοιχεία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 226.882 άτομα είχαν καταγραφεί ως υποχρεωμένα να φύγουν από τη Γερμανία, σημειώνοντας μείωση κατά 15.760 σε σύγκριση με πέρυσι. Το 80% αυτών των ατόμων βρίσκονται σε καθεστώς ανοχής, λόγω των συνθηκών στις χώρες καταγωγής τους.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας δημόσιας συζήτησης γύρω από τη μετανάστευση, η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι) παρουσίασε μια έκθεση που προτείνει την αποφυγή του όρου «μεταναστευτικό υπόβαθρο» για άτομα από άλλες χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάκριση από τους «βιολογικώς» Γερμανούς.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 41% των παιδιών κάτω των έξι ετών που ζουν στη Γερμανία προέρχονται από διαφορετική εθνική και πολιτισμική καταγωγή, ποσοστό που το 2022 αντιστοιχούσε στο 28,7% του συνολικού πληθυσμού.
Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης, Σουζάνε Σρέτερ, εξέφρασε την αντίθεσή της προς τους συντάκτες της έκθεσης, τονίζοντας ότι ο όρος «μεταναστευτικό υπόβαθρο» έχει εισαχθεί από την Αριστερά για να αποφεύγεται η αναφορά σε εγκληματίες ως «ξένους» ή «Άραβες». Σημείωσε επίσης ότι ο όρος χρησιμοποιείται στα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας τα τελευταία δύο χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η καινοτομία δεν θα αναστραφεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ