Η ορκωμοσία του επόμενου προεδρικού θητείου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να απέχει πάνω από δύο μήνες, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η κλιματική πολιτική θα είναι ένας από τους τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο της προεδρίας του.
Αν και δεν έχει δημοσιευθεί επίσημη ατζέντα, οι ενδείξεις για τις προθέσεις του Τραμπ προέρχονται κυρίως από τις πολιτικές που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), καθώς και από τις συχνές του επιθέσεις κατά της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησής του από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική.
Ο Γκώταμ Τζαμ, ειδικός στη χρηματοδότηση της μετάβασης για το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, εκφράζει τις εκτιμήσεις του για τις πιθανές αντι-κλιματικές πολιτικές του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για τον νέο πρόεδρο να ανατρέψει τις υπάρχουσες πολιτικές.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που θεσπίστηκε το 1992, είναι μια πιθανότητα. Μια τέτοια κίνηση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την επαναφορά μιας μελλοντικής κυβέρνησης στη συνθήκη UNFCCC, καθώς θα απαιτούσε τη συγκατάθεση των δύο τρίτων της Γερουσίας.
Η επίδραση μιας τέτοιας απόφασης θα γινόταν αισθητή παγκοσμίως, καθώς η στάση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επηρεάζει τις ενέργειες άλλων χωρών, παρόλο που η Συμφωνία του Παρισιού βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τη στήριξη άλλων χωρών στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αυξήθηκε σημαντικά, με το πρώτο Διεθνές Σχέδιο Χρηματοδότησης για το Κλίμα να παρέχει 11 δισ. δολ. το 2024. Αντίθετα, η χρηματοδότηση κατά την προεδρία Τραμπ ανήλθε σε 12 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες του Μπάιντεν πιθανόν να περιοριστούν και πάλι υπό τον Τραμπ.
Δυσκολίες στην ανατροπή πολιτικών
Παρά τις προθέσεις του Τραμπ να ανατρέψει τις πολιτικές καθαρής ενέργειας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να αποδομηθούν οι μεγάλες επενδύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας.
Δεδομένου ότι οι σχετικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί από το Κογκρέσο, ο Τραμπ θα χρειαστεί πλειοψηφίες και στις δύο Βουλές για να τους καταργήσει. Ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, η κατάργηση αυτών των νόμων θα είναι μια πρόκληση, καθώς τα οφέλη τους επηρεάζουν κυρίως τις πολιτείες που ψήφισαν τους Ρεπουμπλικάνους.
Ακόμη και αν οι νόμοι για τη μείωση του πληθωρισμού δεν καταργηθούν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τροποποιηθούν, με πιθανές περικοπές στις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων.
Ο Τραμπ μπορεί επίσης να καθυστερήσει την πρόοδο του Γραφείου Προγράμματος Δανείων του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο έχει υποστηρίξει πολλές βιομηχανίες καθαρής ενέργειας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δανειοδοτική ικανότητα του γραφείου έχει αυξηθεί σε πάνω από 200 δισ. δολ., με μόνο το ¼ να έχει κατανεμηθεί μέχρι στιγμής.
Ο Τραμπ προγραμματίζει επίσης την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και αναμένεται να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη βιομηχανία μέσω απορρύθμισης και εκμετάλλευσης περισσότερων ομοσπονδιακών εδαφών για γεωτρήσεις. Ωστόσο, οι προοπτικές για μαζική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνονται περιορισμένες, καθώς οι ΗΠΑ ήδη παράγουν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε μετοχές και πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους σε ρεκόρ επίπεδα, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν βλέπουν καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.