Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 2023, το ποσοστό των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλες συρράξεις διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι τα δεδομένα αυτά δημιουργούν μια «σκοτεινή εικόνα» για την κατάσταση των γυναικών σε περιοχές συγκρούσεων.
«Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών»
Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Γκουτέρες επισήμανε ότι τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία έχουν κατακτηθεί με αγώνες διαχρονικών γενεών, απειλούνται παγκοσμίως. Αυτή η κατάσταση υπονομεύει τη δυνατότητα των γυναικών να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία επίτευξης της ειρήνης.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 2023 καταγράφηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων σε πολέμους παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 72% σε σχέση με το 2022. Από αυτούς, το 40% ήταν γυναίκες και το 30% παιδιά. «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων που διεξάγουν οι άνδρες», δήλωσε η Σίμα Μπαχούς, επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, αναφερόμενη σε έναν «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών».
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις καταγράφηκαν το 2023, με περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να ζουν κοντά σε αυτές, αριθμός αυξημένος κατά 150% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Η Μπαχούς τόνισε ότι η στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη και σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, οι γυναίκες συμμετείχαν μόλις στο 9,6% των διαπραγματευτών και στο 13,7% των μεσολαβητών σε 50 ειρηνευτικές διαδικασίες το 2023. Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
Ο Γκουτέρες επισήμανε την ανάγκη να τερματιστεί η ατιμωρησία για τους δράστες φρικαλεοτήτων κατά γυναικών και κοριτσιών, αναφέροντας ότι η πρόοδος σε αυτό το ζήτημα είναι ανησυχητικά αργή. «Όσο οι πατριαρχικές και καταπιεστικές κοινωνικές δομές παραμένουν, η ειρήνη θα είναι πάντα απρόσιτη», κατέληξε.
Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει αύξηση 50% στις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που επιβεβαιώθηκαν από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων.