Στην Ελλάδα, δεν έχουμε δει ποτέ μια γυναίκα να εκλέγεται ως αρχηγός κράτους. Η Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός, αλλά μόνο σε υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2015, μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.
Παγκοσμίως, μόλις το 31% των κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν ποτέ γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης. Το 2024, 45 χώρες του ΟΗΕ πραγματοποίησαν εθνικές εκλογές για την ανώτατη ηγεσία τους, αλλά μόνο τέσσερις από αυτές εξέλεξαν γυναίκα αρχηγό κράτους, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Ιδρύματος Εκλογικών Συστημάτων από το CNN.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Δημοκρατικές υποψήφιες απέτυχαν για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Αντίθετα, τρεις χώρες που επέλεξαν γυναίκα ηγέτη το 2024 – η Βόρεια Μακεδονία, η Ναμίμπια και το Μεξικό – το έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Η Ασία
Η Ασία ήταν η πρώτη ήπειρος που είχε γυναίκα ηγέτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εκλογή της Σιριμάβο Μπανταρανάικε στη Σρι Λάνκα το 1960. Η Μπανταρανάικε μπήκε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του συζύγου της, ο οποίος ήταν επίσης πρωθυπουργός. Από τότε, 13 άλλες χώρες στην Ασία έχουν δει γυναίκες να ηγούνται.
Πολλές από αυτές τις γυναίκες ήρθαν στην εξουσία μέσω οικογενειακών σχέσεων, συνήθως σε πρώην αποικιακές χώρες. Η Σεΐχ Χασίνα του Μπαγκλαντές κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη θητεία γυναίκας ως εθνικής ηγέτιδας, υπηρετώντας από το 1996 έως το 2001 και ξανά από το 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2024.
Η Αμερικανική Ήπειρος
Η Ιζαμπέλ Περόν υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στην αμερικανική ήπειρο, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Αργεντινής μετά τον θάνατο του συζύγου της, Χουάν Περόν, το 1974. Στον Οκτώβριο του 2024, η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού.
Η Αφρική
Η Ελίζαμπεθ Ντομιτιέν ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε ηγέτης μιας αφρικανικής χώρας, διοριζόμενη πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας το 1975. Η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική το 2006, όταν ανέλαβε τη Λιβερία. Το 2021, η Τυνησία έγινε η πρώτη αραβική χώρα με γυναίκα πρωθυπουργό, τη Νάιλα Μπούντεν.
Η γηραιά Ήπειρος
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ευρώπη το 1979, ακολουθούμενη από τη Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο της Πορτογαλίας. Πέντε Ευρωπαίες ηγέτες έχουν πετύχει σημαντική θητεία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι η πιο γνωστή, υπηρετώντας ως καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια από το 2005.
Στην Ωκεανία
Η Τζένι Σίπλεϊ ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, υπηρετώντας από το 1997 έως το 1999. Η Τζούλια Γκίλαρντ υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το 2010 έως το 2013.
Γυναίκες ηγέτες
Η εκλογή γυναικών ηγετών είναι κρίσιμη για την προώθηση της ισότητας φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι γυναίκες προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική και λειτουργούν ως πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Συχνά, οι πολιτικές που προάγουν τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων προέρχονται από τις εμπειρίες τους, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση στην ηγεσία.
Οι τελευταίες επτά δεκαετίες
Από τη μεταπολεμική περίοδο, η πρώτη γυναίκα ηγέτης του ΟΗΕ εκλέχθηκε πριν από 64 χρόνια. Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλές χώρες είδαν τις πρώτες γυναίκες ηγέτες τους. Συνολικά, 49 κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν μια γυναίκα ηγέτη τις τελευταίες επτά δεκαετίες, ενώ άλλες 18 χώρες είχαν δύο, εννέα χώρες είχαν τρεις και μόλις δύο χώρες – η Φινλανδία και η Ισλανδία – είχαν τέσσερις γυναίκες ηγέτες. Παρά ταύτα, σε 115 χώρες μέλη του ΟΗΕ, δεν έχει υπηρετήσει ποτέ γυναίκα ως αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης.