13.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ ΕΕ ενισχύει τα κέντρα κράτησης μεταναστών - Άτυπη συνάντηση φον ντερ...

Η ΕΕ ενισχύει τα κέντρα κράτησης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σε μια άτυπη συνάντηση υπό την ηγεσία της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι ακροδεξιοί πρωθυπουργοί Βίκτορ Ορμπαν και Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και μέλη της οικογένειας του Λαϊκού Κόμματος, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη Δανή σοσιαλδημοκράτισσα, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Φον ντερ Λάιεν συμμετείχε για δεύτερη φορά στη συνάντηση που διοργάνωσε η Μελόνι, γεγονός που ερμηνεύεται ως στρατηγική επιλογή από την πλευρά της προεδρεύουσας της Επιτροπής. Στη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκε η δημιουργία κέντρων απέλασης μεταναστών εκτός Ευρώπης, όπως τα κέντρα που λειτουργούν στην Ιταλία στην Αλβανία, με ανάλυση των νομικών, επιχειρησιακών και οικονομικών πτυχών αυτής της πρότασης, ενώ δόθηκε έμφαση στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η Ισπανία σε απομόνωση

Η Ισπανία, με τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία, εκφράζει έντονη αντίθεση στις προτάσεις για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων απέλασης. Ωστόσο, η θέση της φαίνεται να απομονώνεται, καθώς μόνο λίγες χώρες, όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, εκφράζουν περιορισμένες ενστάσεις.

Νομοθετικές αλλαγές και συμφωνίες με τρίτες χώρες

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε νέες νομοθετικές προτάσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των απελάσεων, επιβάλλοντας κυρώσεις σε μετανάστες που δεν συμμορφώνονται με τις διαδικασίες επιστροφής. Επίσης, προωθούνται συμφωνίες με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων δικτατορικών καθεστώτων, για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Συνεχιζόμενη αυστηροποίηση πολιτικών στην ΕΕ:

Η ανθρωπιστική ρήτρα που προστάτευε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους μετανάστες καταργήθηκε, παρόλο που η Ισπανία αντέτεινε αντίσταση, αλλά βρέθηκε σε απομόνωση. Χώρες όπως η Γερμανία επανέφεραν ελέγχους στα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν και ανέστειλαν αιτήσεις ασύλου για Σύρους πρόσφυγες, εντείνουν έτσι τις περιοριστικές πολιτικές.

Η Ισπανία εμφανίζεται ως η κύρια αντίθετη φωνή, όμως η επιρροή της φαίνεται να μειώνεται. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει τη βαθιά διαίρεση που υπάρχει εντός της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Europa Press: Φον ντερ Λάιεν: Προχωρά με δέκα ηγέτες της ΕΕ στην πρόταση για κέντρα απέλασης σε τρίτες χώρες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε συνάντηση με δέκα ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας, πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Σκοπός της συνάντησης ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας που αφορά την επιστροφή των μεταναστών, την οποία η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τους πρώτους μήνες του 2025.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νομική διαμόρφωση για τη δημιουργία κέντρων απέλασης σε τρίτες χώρες, όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες χωρίς έγγραφα, στους οποίους η ΕΕ δεν παρέχει διεθνή προστασία.

Επιπλέον, το Arabnews ανέφερε:

Βρυξέλλες: Συνάντηση Ευρωπαίων Ηγετών για την Επιστροφή Μεταναστών

Μια ομάδα Ευρωπαίων ηγετών με σκληρή στάση στο μεταναστευτικό συναντήθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη — η δεύτερη συνεχόμενη συνάντηση αυτού του είδους — ασκώντας πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση των επιστροφών μεταναστών.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τη Δανία, με τη συνδιοργάνωση της Ιταλίας και της Ολλανδίας, και συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.

Η κατάσταση στη Συρία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, καθώς ορισμένες χώρες ελπίζουν ότι η ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων που είχαν διαφύγει λόγω του εμφυλίου πολέμου. «Αν η κατάσταση στη Συρία το επιτρέπει, θα εργαστούμε για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σουφ.

Από την ανατροπή του Άσαντ, πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αναστείλει τη διαδικασία ασύλου για Σύρους, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιστροφή τους.

Η συνάντηση φαίνεται να καθιερώνεται ως μόνιμο γεγονός, με την Ολλανδία να φιλοξενεί την επόμενη συνάντηση, κάτι που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε την ομάδα για την πρόοδο στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα αυξήσει και θα επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών, με την πρόταση να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Παρά τη μείωση των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ κατά 40% το 2024, το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα μετά τις εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς σε διάφορες χώρες.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια