11.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗ Κάμαλα Χάρις, η σύγκρουση στη Γάζα και το εκλογικό αίνιγμα των...

Η Κάμαλα Χάρις, η σύγκρουση στη Γάζα και το εκλογικό αίνιγμα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Εδώ και καιρό, έχουν κάνει αισθητή την πολιτική τους παρουσία και τη δράση τους κατά του πολέμου υπέρ των Παλαιστινίων, ξεκινώντας από τις προκριματικές εκλογές στους Δημοκρατικούς, μήνες προτού η Κάμαλα Χάρις αναλάβει τη θέση του Τζο Μπάιντεν στη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

Στο πρόσφατο προεκλογικό συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο, είχαν 30 αντιπροσώπους, εκλεγμένους από σχεδόν 700.000 άτομα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις και πάνελ συζητήσεων.

Προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσουν μια θέση για να μιλήσει εκπρόσωπός τους στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου.

Δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, παραμένει μια μικρή ιδεολογική «άβυσσος» ανάμεσα στη ηγεσία των Δημοκρατικών και το αποκαλούμενο «Εθνικό Κίνημα των Αδέσμευτων».

Αυτό το κίνημα περιλαμβάνει περισσότερους από 500.000 αντιπολεμικούς ψηφοφόρους – «μια πολυθρησκευτική, πολυγενεακή και πολυφυλετική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος», όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, «που απαιτούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει πορεία στη Γάζα για να σταματήσει ο πόνος και ο θάνατος».

Βασικά αιτήματά τους είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η επιβολή εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει φτάσει τους 11 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να παραμένει αμετάβλητη, ακόμη και με την κριτική που άρχισε να ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος κατά της συντήρησης της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Ψηφοφόροι που στήριξαν τον Μπάιντεν το 2020 αισθάνονται τώρα βαθειά απογοητευμένοι από την απόφαση του προέδρου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση για εγκλήματα πολέμου και μαζική δολοφονία Παλαιστίνιων», υπογραμμίζουν οι Αδέσμευτοι, αναφέροντας τους Αμερικανούς αραβικής καταγωγής, μουσουλμανικούς ψηφοφόρους, νέους και άτομα με κοινωνική ευαισθησία στο Μίσιγκαν και σε όλη τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την εκλογική βάση μόνιμα απογοητευμένη ή αποξενωμένη μέχρι τον Νοέμβριο», προειδοποιούν.

Κύριο αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι η Κάμαλα Χάρις.

Σκισμένες αφίσες της Καμάλα Χάρις στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών (REUTERS/Eduardo Munoz)

Ανησυχία και Σύγχυση

«Είναι καιρός να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους και να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις κατά την ομιλία της που εγκαινίασε την υποψηφιότητά της με τους Δημοκρατικούς.

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, οι δηλώσεις της σχετικά με «τα δεινά στη Γάζα» και το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε «αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ελευθερία και αυτοδιάθεση» προκάλεσαν ενθουσιασμό στο κοινό.

Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από το αν και πότε αυτές οι δηλώσεις θα γίνουν πράξη.

Μια δημοσκόπηση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) θα μπορούσε να φωτίσει αυτή την ανησυχία.

Διεξήχθη μετά το κομματικό συνέδριο στο Σικάγο, εστιάζοντας στους μουσουλμάνους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια και αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στις κρίσιμες πολιτείες.

Λιγότεροι από τρεις στους δέκα (29,4%) δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο.

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (29,1%) σκοπεύει να στηρίξει την Τζιλ Στάιν, υποψήφια του μικρού Κόμματος των Πρασίνων, που έχει θέσει ως κύριο στόχο το τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη.

Επίσης, το 11% των Αμερικανών μουσουλμάνων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν σκοπεύει να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αν και κατά την πρώτη προεδρική του θητεία υποστήριζε σθεναρά το Ισραήλ, τώρα απειλεί με «απελάσεις των υποστηρικτών της Χαμάς», αναφερόμενος σε μέρος των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το 4% των ερωτηθέντων εξέφρασε προτίμηση προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Κορνέλ Γουέστ, χωρίς να ξεχνάμε ότι το 16% παραμένει αναποφάσιστο.

Ο Τζο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις στο προεκλογικό συνέδριο των Δημοκρατικών (REUTERS/Alyssa Pointer)

Ανοιχτές Εκλογικές Υποθέσεις

Στη μοναδική συνέντευξή της μετά την υποψηφιότητά της, η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, δεν θα αποκλίνει από την πολιτική του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Αν και τόνισε πως προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι «να κρατήσουμε τους αντιπολεμικούς ψηφοφόρους ενεργούς μέχρι τον Νοέμβριο», όπως δηλώνει το «Κίνημα των Αδέσμευτων» (Uncommitted National Movement).

«Πρέπει να σώσουμε ζωές, να πολεμήσουμε τον φασισμό και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας», προσθέτουν.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, οι τάξεις τους δείχνουν να αναπτύσσουν διαφορετικές απόψεις.

Αναφέρονται σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των οργανωτικών ομάδων.

Η εκστρατεία Abandon Harris Campaign (Διακοπή Υποστήριξης Χάρις) προτείνει την απομάκρυνση από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, ο Αμπάς Αλουία, ένας από τους συνιδρυτές του κινήματος, δήλωσε πρόσφατα στην Washington Post ότι σκοπεύει να ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο.

Με βάση όλα αυτά, μέλη του κινήματος έχουν ζητήσει συνάντηση με την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών πριν τα μέσα του μήνα.

«Θα είμαστε στο Μίσιγκαν», το επίκεντρο του κινήματος, δήλωσε στον NPR ο Αλουία. «Αυτή και η ομάδα της ξέρουν πώς να μας βρουν».

Το Μίσιγκαν είναι μια από τις επτά κρίσιμες πολιτείες, που πιθανόν θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών τον Νοέμβριο.

Στην πολιτεία υπάρχουν 200.000 εγγεγραμμένοι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι και περίπου 300.000 άτομα με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε με μόλις 154.000 ψήφους διαφορά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια