Ο Χαλέντ Μεσάλ, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της, παρά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια ενός έτους πολέμου με το Ισραήλ. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Χαμάς συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.
Ένας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς, που προκάλεσε την κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Μεσάλ παρουσίασε τη διαμάχη με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας που εκτείνεται σε 76 χρόνια, η οποία ξεκινά από την «Νάκμπα» του 1948, όταν πολλοί Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ.
«Περνάμε από φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο φοίνικας, χάρη στον Θεό» δήλωσε ο Μεσάλ.
Ο Μεσάλ, που υπήρξε γενικός ηγέτης της Χαμάς από το 1996 έως το 2017, επιβίωσε από μια απόπειρα δολοφονίας το 1997, όταν του χορηγήθηκε δηλητήριο. Στη συνέντευξή του, τόνισε ότι η Χαμάς παραμένει ικανή να οργανώνει ενέδρες εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η συνεχιζόμενη επιρροή του Μεσάλ
Ο Μεσάλ, αν και έχει ολοκληρώσει τη θητεία του ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, εξακολουθεί να θεωρείται ανεπίσημος διπλωμάτης και διατηρεί σημαντική επιρροή στην οργάνωση. «Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς συνεχίζει να στρατολογεί νέους άνδρες και να κατασκευάζει όπλα», δήλωσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Αναλυτές της Μέσης Ανατολής εκτιμούν ότι τα σχόλια του Μεσάλ αποσκοπούν στο να στείλουν το μήνυμα ότι η Χαμάς θα συνεχίσει τον αγώνα της, ανεξάρτητα από τις απώλειες. Ο Joost R. Hiltermann, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της International Crisis Group, δήλωσε: «Η Χαμάς είναι ακόμα ζωντανή και πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η επιστροφή αυτή μπορεί να μην είναι με την ίδια δύναμη ή μορφή.
Η προοπτική της ειρήνης
Ο Μεσάλ δήλωσε ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρηνική λύση όσο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει στην εξουσία. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την αποτυχία εξασφάλισης της ειρήνης, καθώς ο ιδρυτικός χάρτης της οργάνωσης δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Σημείωσε ότι η Χαμάς χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: μια μειοψηφία που θεωρεί την επιστροφή στα σύνορα του 1967 ρεαλιστική λύση και μια πλειοψηφία που ζητά την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη του 1948.
«Όσο υπάρχει η ισραηλινή κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», πρόσθεσε ο Μεσάλ.
Η απόπειρα δολοφονίας του Μεσάλ
Η απόπειρα δολοφονίας του Χαλέντ Μεσάλ το 1997, που διατάχθηκε από τον Νετανιάχου, περιλάμβανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να τον δηλητηριάσουν με μια ουσία κατά τη διάρκεια της εξόδου του από το αυτοκίνητό του στην Ιορδανία. Η κόρη του είδε τους δράστες και φώναξε, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δύο πράκτορες και οι υπόλοιποι τέσσερις να κρυφτούν στην ισραηλινή πρεσβεία.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, ο Μεσάλ παρουσίασε συμπτώματα υπερβολικής δόσης, αναγκάζοντας τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να ζητήσει το αντίδοτο από τον Νετανιάχου, απειλώντας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Τελικά, με παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον, ο Νετανιάχου υποχώρησε και το αντίδοτο στάλθηκε στην Ιορδανία.
Μετά την ανάρρωση του Μεσάλ, ο Νετανιάχου συμφώνησε να ανταλλάξει τους συλληφθέντες πράκτορες με τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Αχμάντ Γιασίν, εξασφαλίζοντας έτσι μια διπλωματική λύση στην κρίση.
Πηγές: Reuters, Times of Israel