Η Ευρώπη εδώ και χρόνια προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, υιοθετώντας ολοένα και πιο αυστηρές πολιτικές. Οι πρόσφατες αυτές προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι αφίξεις μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνονται σημαντικά σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους.
Παρά τη μείωση των αφίξεων, το αντιμεταναστευτικό κλίμα ενισχύεται, με τους πολιτικούς ηγέτες να εξετάζουν και να υιοθετούν σκληρότερες πολιτικές που θα ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Ορισμένα κόμματα, κυρίως αυτά που προάγουν ξενοφοβικές απόψεις, εκμεταλλεύονται τους φόβους του κοινού για τη «μη ελεγχόμενη μετανάστευση». Αυτές οι θέσεις βρίσκουν απήχηση σε Ευρωπαίους που ανησυχούν για τις συνέπειες της μετανάστευσης και είναι απογοητευμένοι από το γεγονός ότι περίπου το 80% των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο δεν επιστρέφουν ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.
Η αποστολή αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά τους δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο.
Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να στείλει τους μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο στην Αλβανία. Στη Γερμανία, που ήταν μία από τις πιο φιλόξενες χώρες κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, έχουν επεκταθεί οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα, ενώ η Πολωνία σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία για την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των νεοαφιχθέντων να ζητούν άσυλο.
Αυστηρότερα μέτρα;
Η Ευρώπη έχει δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές όλα αυτά τα χρόνια για να περιορίσει την άφιξη παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων προγραμμάτων που χρηματοδοτούν χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία για να σταματήσουν τις ροές μεταναστών από επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς.
Ωστόσο, κάποιες προτάσεις έχουν χαρακτηριστεί υπερβολικά σκληρές ή παράνομες. Μια έκθεση της Ε.Ε. το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποστολή αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αυτό δείχνει πόσο έχει μετατοπιστεί η συζήτηση προς τα δεξιά, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαίνεσε το σχέδιο της Ιταλίας για την αποστολή μεταναστών στην Αλβανία ως «εξωστρεφή σκέψη». Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι μετανάστες θα ελέγχονται στην Αλβανία και θα παραμένουν σε κέντρα κράτησης περιμένοντας τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου τους.
Οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι φαίνεται να έχουν θετική επίδραση. Για παράδειγμα, στη γερμανική πόλη Görlitz, κοντά στα πολωνικά σύνορα, η αστυνομία πραγματοποιεί τυχαίους ελέγχους σε άτομα που περνούν από τις κύριες γέφυρες, ζητώντας να δουν την ταυτότητά τους. Ο Μίχαελ Ένγκλερ, αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας, ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του σταματούν τώρα περίπου δέκα μετανάστες την ημέρα, σε σύγκριση με 250 τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, λόγω του ότι λιγότεροι μετανάστες φτάνουν στη Γερμανία, καθώς η Πολωνία ενισχύει τα δικά της σύνορα.
Τι πυροδοτεί το αντιμεταναστευτικό κλίμα
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών την τελευταία δεκαετία και η αδυναμία των κυβερνήσεων να ενσωματώσουν αποτελεσματικά τους μετανάστες έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αντιμεταναστευτικού κλίματος. Εξτρεμιστικά κόμματα υπερβάλλουν για το πρόβλημα, κερδίζοντας την υποστήριξη ψηφοφόρων και αναγκάζοντας τα πιο κεντρώα κόμματα να υιοθετήσουν σκληρότερες θέσεις.
Αν και οι μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 43% το 2023 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αυτό έρχεται μετά από μια χρονιά με τις υψηλότερες ροές από το 2016, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν αναζητούσαν ασφάλεια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Frontex, το 2023 καταγράφηκαν περίπου 380.000 παράτυπες διελεύσεις συνόρων στην Ε.Ε.
Επιπλέον, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν λάβει προσωρινή προστασία στην Ευρώπη από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022. Η αποτυχία απέλασης των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο προκαλεί επίσης αγανάκτηση, καθώς οι διαδικασίες αυτές είναι συχνά περίπλοκες.
Τι συμβαίνει στη Γερμανία
Συχνά, οι χώρες προέλευσης των μεταναστών αρνούνται να τους επαναπατρίσουν, ειδικά αν οι μετανάστες καταστρέφουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν την καταγωγή τους. Ενώ οι διαδικασίες απέλασης καθυστερούν, οι μετανάστες μπορούν να μετακινούνται ανενόχλητοι σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι περιορισμένοι.
Ο θυμός για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο εκδηλώθηκε στη Γερμανία τον Αύγουστο, όταν ένας Σύρος που είχε απορριφθεί ομολόγησε ότι μαχαίρωσε θανάσιμα τρία άτομα σε ένα φεστιβάλ στην πόλη Solingen. Αυτή η επίθεση συνέβη λίγους μήνες μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού από μαχαίρι στο Mannheim, σε μια υπόθεση που επίσης περιλάμβανε απορριφθέντα αιτούντα άσυλο. Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν την ανάγκη της Ευρώπης για εργατικό δυναμικό, καθώς ο πληθυσμός γερνά και οι γεννήσεις παραμένουν χαμηλές.
Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι η μετανάστευση «δεν είναι απλώς ζήτημα ανθρωπισμού, αλλά είναι επίσης αναγκαία για την ευημερία της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του κράτους πρόνοιας». Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η «σωστή διαχείριση» της κατάστασης.