13.6 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Πυρηνική Ενέργεια ως Λύση στον Αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Η Πυρηνική Ενέργεια ως Λύση στον Αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται από πολλούς δυτικούς αξιωματούχους που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή ως κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που σχετίζονται με το κλίμα. Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι η κατάλληλη λύση.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε πρόσφατα ότι χωρίς την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, οι πιθανότητες να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους εγκαίρως είναι μηδαμινές. Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν στη διάρκεια της COP28, πριν από λίγους μήνες, να τριπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050 σε σχέση με το 2020, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο.

Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, είναι απαραίτητη για την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η Google πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Kairos Power για τη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι θα παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία αναμένει να χρησιμοποιήσει τον πρώτο αντιδραστήρα εντός της τρέχουσας δεκαετίας και να προσθέσει περισσότερους μέχρι το 2035.

Οι τεχνολογικές εταιρείες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς τα μεγάλα κέντρα δεδομένων είναι αναγκαία για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μίχαελ Τέρελ, ανώτερος διευθυντής της Google για την ενέργεια και το κλίμα, δήλωσε ότι το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει αυτές τις τεχνολογίες.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), προκειμένου να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η πυρηνική ενέργεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ΔΟΑΕ θα παρουσιάσει πυρηνικές λύσεις σε περίπου 40 εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της COP29, η οποία διεξάγεται από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Στο περίπτερο του ΔΟΑΕ, με τίτλο «Atoms4Climate», θα υπάρχει έκθεση σχετικά με τις πυρηνικές εφαρμογές, όπου ειδικοί θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στις καθαρές μηδενικές εκπομπές και την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα, την επισιτιστική ασφάλεια και τους υδάτινους πόρους.

Η COP29 αποτελεί συνέχεια της COP28, όπου έγινε μια σημαντική έκκληση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και άλλων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών. Ο κ. Γκρόσι τόνισε ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια μπορούν να μειώσουν το κόστος του δικτύου και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Επιπλέον, η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα σύναψης διμερούς συμφωνίας για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, καθώς η γειτονική χώρα προγραμματίζει την εγκατάσταση δύο νέων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 2.000 MW. Η Ελλάδα ενδέχεται να συμμετάσχει σε επενδυτικό σχήμα για την εγκατάσταση νέων αντιδραστήρων, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ενέργεια για την ισορροπία του ηλεκτρικού της συστήματος.

Πρόσκληση για επένδυση

Ένα από τα κεντρικά θέματα της COP29 είναι η ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για το κλίμα. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου, οι τρέχουσες πολιτικές και επενδύσεις δεν επαρκούν για να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο κ. Γκρόσι θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδότηση τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», όπου θα συζητηθεί ο ρόλος των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες: Μια ευέλικτη λύση

Ο κ. Γκρόσι θα συνδιοργανώσει επίσης εκδήλωση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), οι οποίοι προσφέρουν ευέλικτες και οικονομικά αποδοτικές επιλογές για την τροφοδοσία μικρών ενεργειακών δικτύων, καθιστώντας τους ιδανικούς για αναπτυσσόμενες χώρες και βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο ΔΟΑΕ υπογραμμίζει την καινοτόμο έρευνα και τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν πυρηνικές τεχνικές για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και την παρακολούθηση των υδάτινων πόρων. Στην COP29, ο κ. Γκρόσι θα συνεργαστεί με εκπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών για να αναδείξει τη σημασία των κλιματικά έξυπνων γεωργικών έργων που χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία.

Στις 18 Νοεμβρίου, ο ΔΟΑΕ θα φιλοξενήσει εκδήλωση με τίτλο «Μόχλευση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας για Κλιματικές Λύσεις», η οποία θα εστιάσει στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και χρηματοδότησης για κλιματικές λύσεις.

Ο ΔΟΑΕ θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις που θα εξετάσουν την υποχώρηση των παγετώνων, έναν σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής, και θα αναδείξουν τη σημασία της παρακολούθησης των επιπτώσεών τους στους υδάτινους πόρους.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο